Начало ВЕСТИ Най-красивата улица в Лондон – къщите тук струват милиони долари

Най-красивата улица в Лондон – къщите тук струват милиони долари

228
Сподели

Ако искате да се почувствате като в романтична комедия от 90-те години или началото на новия век, има една улица в Лондон, която е точно за вас.

Тя е свързана с някои от най-известните филми, но също и шансът да срещнете богати и изискани хора там е доста голям.

„Сейт Люкс Мюс“ (St Lukes Mews) е тиха, цветна уличка с жилищни сгради на кратко пешеходно разстояние от известния пазар Портобело – туптящото сърце на район „Нотинг Хил“.

Тя е най-известна с това, че тук са правени част от снимките на обичания по цял свят филм „Наистина любов“, в който участват звезди като Кийра Найтли, Колин Фърт и Лиъм Нийсън.

Уличката е съвсем близо до друго място, използвано за снимачна площадка на романтична комедия – „Нотинг Хил“. В този район се намира малката книжарница от едноименния филм с Хю Грант и Джулия Робъртс.

За да стигнете до „Сейт Люкс Мюс“ трябва да слезете на спирка „Ладброук Гроув“ или „Уестбърн парк“ от лондонското метро.

Вторият вариант, обаче, ви лишава от разходка през „Портобело Роуд“, която не бива да се пропуска. Този район е известен с пазара си за разнообразна храна и антики. През лятото сергиите там са отворени до 18 ч., а през зимата – до 17 ч., пише „Инсайдър“.

До последно пазарът е пълен с оживени търговци и клиенти, които се пазарят за цените, както и с туристи. Събота е най-натовареният ден, когато всеки щанд – от този за храна до този за винтидж дрехи, са отворени.

„Портобело Роуд“ е едно изключително цветно място, особено като се има предвид, че се намира в предимно сивия Лондон.

След няколко минути ходене ще стигнете и до „Сейт Люкс Мюс“. Уличката е притисната между две по-големи улици. Веднага ще забележите бутиците с пъстри дрехи, кафенетата и другите изискани места. Но най-вече цветните сгради, пред които със сигурност някой ще си прави снимки.

Въпреки това в делничен ден уличката може да е много тиха и спокойна.

Под номер 27 ще намерите розовата къща от филма „Наистина любов“. Точно там се разиграва сцената между Кийра Найтли и Андрю Линкълн, който се обяснява в любов на красавицата със серия от саморъчно направени банери.

Сега завесите на прозорците на първия и втория етаж са спуснати, най-вероятно защото обитателите на розовата къща постоянно се притесняват от пристигането на хора, които искат да се снимат там.

Някои от другите къщи на улицата са боядисани в по-тъмни цветове, което кара розовата къща да изпъква още повече. Много от тях, обаче, имат цветни врати и саксии със зелени растения.

Районът се е променил изключително много за последните 20 години и е станал по-безопасен. Някога тук е имало конюшни, които сега са превърнати в къщи със средна цена от 3 млн. долара. Цените на имотите започнали стабилно да се вдигат от края на 90-те години.

През 2004 г. къщата на номер 19 е продадена за над 1 млн. долара. През 2020 тя е закупена за близо 3,6 млн.

По уличката рядко преминават коли, но за сметка на това има много велосипеди, паркирани пред сградите.

„Сейт Люкс Мюс“ е като тих оазис в средата на „Нотинг Хил“, който често е пълен с туристи и лондончани, отправили се към пазара „Портобело“.

 

Източник: pochivka.blitz.bg