Начало ВЕСТИ Тази мистична страна отскоро се отвори за туристи

Тази мистична страна отскоро се отвори за туристи

163
Сподели

Красивата архитектура, достъпните цени и местните специалитети са само част от причините все повече хора да откриват тази страна…

С почти половината от площта, покрита в пустиня, тази отдалечена и мистериозна страна с 33 милиона души бавно, но сигурно се отваря за западните туристи.

В Узбекистан също има какво да се види – различните градове и места, които някога са стояли на известния Път на коприната, който някога е слял Китай и Европа.

Причината за посещението на страната тази година може да бъде честването на 30-годишнината от независимостта и разделянето на страните от Съветския съюз.

Пред туристите са и много значими неща, а именно Самарканд, Бухара и Хива, които са в списъка на световното културно наследство. През последните години пътуването беше значително улеснено, тъй като беше изградена високоскоростна железопътна линия, която свързва столицата Ташкент с останалата част от страната.

И столицата, за начало, също си заслужава да бъде посетена. Широките булеварди, подредените метростанции и многобройните музеи ще завладеят всеки турист в тази страна, която след смъртта на президента Ислям Каримов през 2016 г. започна да се отваря за света.

Например днес тук се провеждат международни филмови фестивали, а превръщането на бившата електроцентрала в художествена галерия ясно говори за обръщане към изкуството.


От друга страна, градовете Самарканд, Хива и Бухара са исторически важни градове, чиито мавзолеи и медресета не оставят никого безразличен.

Град Хива всъщност е музей на открито, а Бухара все още има традиция на базари, където можете повече или по-малко успешно да се пазарите. В Самарканд ще се любувате на ислямската архитектура, а с изгодните цени и различните местни специалитети в тази страна ще се почувствате като крал.

 

Източник:  pochivka.blitz.bg