Начало ЗА ДОМА Как да си подрежем розите, за да цъфтят догодина

Как да си подрежем розите, за да цъфтят догодина

283
Сподели

Повечето от нашите зависимости и хобита се формират от детството. И момичетата като цяло са доволни от всичко красиво. Така че все още си спомням градината на очарователния съсед с огромен брой рози .

Те бяха с различни форми и цветове и миришеха по такъв начин, че главата ми се въртеше. След първата разходка твърдо реших: когато порасна, ще имам същата.

Дори тичах да помогна на съседа си да се грижи за градината. И есенното подрязване на розите зае важно място по този въпрос.

Мина време и мечтата ми се сбъдна. Имам собствена градина. И сега искам да ви предам знанията си.

Защо есенната резитба на розите е важна и какви са нейните особености Защо подрязване

След като премахнете големи и малки клони, имунитетът на розата ще се увеличи . Растението ще може да понася по -лесно зимата. Благодарение на тази манипулация храстът е по -добре вентилиран и пропуска слънчевата светлина. Рискът от развитие на гъбички е сведен до минимум. Нарязаната роза също е удобна за покриване. През пролетта ще получите много нови пъпки.

Кога да подрязвате розите

Трябва да режете розата преди началото на нощните студове. Ако това се направи твърде рано, храстът може да поникне млади клони, което ще го отслабят много. Обикновено процедурата се провежда от края на октомври до края на ноември . Но се ръководи от прогнозата за времето. Изберете ясен, слънчев ден.

Правила за успешно подрязване на рози през есента

Остър инструмент . Уверете се, че остриетата са възможно най -остри. Ако инструментът за подрязване е тъп, той може да нарани растенията. Което ще доведе до смъртта й. Секачът работи най -добре за този бизнес и използвайте остър ножовка за дебели клони.

Технология на рязане . Не забравяйте да отрежете клоните под ъгъл от 45 градуса. Има специално място за рязане. Намира се на разстояние 0,5 см от спящата пъпка

Колко трябва да отрежете ? Важно е да не прекалявате и да премахнете само ненужното. Веднага щом видите бяло ядро, преминете към следващия клон. Отстранете всички сухи и повредени клони. Трябва да останат  4-5 парчета. Останалите могат да причинят гниене и отслабване на растението. Изрежете участъците с въглен.

Как правилно да подрязвате розите през есента

Хаотичното премахване на издънки може да причини повече вреда, отколкото полза. Следователно трябва да подходите към въпроса с най -голяма сериозност. Определете какъв вид роза имате и въз основа на това изберете най -добрия метод за подрязване .

Средно подрязване . Най -често срещаният метод сред цветарите. Подходящ за почти всички видове рози, с изключение на паркови и английски рози. Клонките трябва да се съкратят до 35–40 см. Обърнете внимание на броя на пъпките. Трябва да са останали около 5 от тях.

Дълъг разрез . Този метод включва само леко скъсяване на клоните. По този начин можете да се любувате на ранните цветя. Но трябва да се има предвид, че след две години продължително подрязване, храстът ще започне да цъфти по -малко пищно.

Кардинален или кратък път . От името става ясно, че клоните се изрязват почти напълно. Това значително отслабва имунитета на цветето срещу замръзване. Следователно този метод трябва да се използва изключително рядко и само с цел формиране на храст .

Нека обобщим. За да може розата ви да зарадва с бърз цъфтеж през следващата година, следвайте определени правила:

Откъснете всички листа на храста. Отстранете всички тънки издънки. Сега подрязвайте клоните, които са на възраст над три години и тези, които са изсъхнали. Оставете 4-5 основни клонки, които трябва да имат 4-5 пъпки. Отрежете останалата част под остър ъгъл.

След подрязването растението трябва незабавно да се увие . А през пролетта розата ще бъде пълна със сили и скоро отново ще украси градината ви с магическите си цветя.

 

Източник: За жената