Начало ЗДРАВЕ Откриха уникално свойство на меда, и то е…

Откриха уникално свойство на меда, и то е…

70
Сподели
jar of honey with honeycomb on wooden table

Медът може да се бори със заболявания на сърдечно-съдовата система толкова ефективно, колкото някои зеленчуци и плодове. До това заключение са стигнали специалистите от Университета на Илинойс в Урбана-Шампайн (САЩ).

Учените подкрепят думите си с резултатите от експеримент, проведен върху 25 мъже на възраст 18-68 години. Опитът показва, че пиенето на мед, разреден във вода, води до повишени нива на антиоксиданти в кръвта на участниците.

Както отбелязва Ники Енгсет, водещият автор на научната работа, медът предизвиква умерен защитен ефект, насочен, наред с други неща, върху сърдечно-съдовата система.

„Медът съдържа същото количество антиоксиданти като ябълките, спанака, портокалите, ягодите и т.н. Веществата от този клас инхибират стесняването на артериите, което е много полезно в контекста на предотвратяването на сърдечни заболявания. „- каза Енгесет на конгреса на Американското химическо общество в Бостън.

Изследователите също така изучават ефектите на меда върху тялото в експеримент със зайци, продължил 12 седмици. Междинните резултати показват, че антиоксидантите в меда могат да инхибират образуването на плака, която запушва кръвоносните съдове, така че умерената консумация на мед може да бъде много полезна.

 

Източник: zdrave.to