Начало ВЕСТИ Въвеждат задължителен C0VID сертификат за България

Въвеждат задължителен C0VID сертификат за България

495
Сподели

Решение за въвеждане на зелен сертификат ще бъде взето днес. Това ще стане на среща в министерството на здравеопазването с експерти и представители на РЗИ от цялата страна в 14 часа.

Това каза по бТВ зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов. Събранието ще е около два часа и решението ще бъде обявено в края на деня.

„Ще искаме да се въведе зелен сертификат на всяко събиране на хора. Така няма да има опасност на такова място да попадне заразен с ковид, който да разпространи заразата. Разпратени са писма до министерството на туризма и имаме разговори с ресторантьори, хотелиери и представители на спортни федерации.

Смятаме да въведем сертификата на много други ключови места – с цел гаранция на неразпространението. Почти със сигурност ще бъде въведен зелен сертификат.“, каза д-р Златанов.

При спортните федерации – има ли зелен сертификат на хората от публиката, ще има и спортни събития – футбол, баскетбол. Същото е и за ресторанти, хотели и таверни. Такъв ще има и за целия училищен персонал.

„Няма да има разграничаване между държавни служители и служители от частния сектор. Всички от хотелиерския и ресторантьорския бранш ще трябва да се съобразят“, подчерта заместник министърът.

Зеленият сертификат означа, че човек е ваксиниран, когато е преболедувал ковид или когато има отрицателен ПСР или антигенен тест. Резултатът трябва да е 48 часа преди събитието.

Колко ще струват 1 милион антигенни тестове, които ще плати държавата? Цената им е между 30 и 55 лева. Те ще се правят основно от лабораториите, които имат право да извършват тестове и да ги качват в националната система. Когато го качи тогава се получава зелен сертификат. Сега се стремим да намалим разпространението. Затова предприехме стъпката да закупим тези тестове и да ги разпространяваме безплатно. Гражданите ще плащат средно по 5 лева.

1700 са ваксинираните за последните 24 часа. Средно са 7-10 хиляди на денонощие са през седмицата.

 

Източник: За жената