Начало ЗДРАВЕ Учени от САЩ откриха как да живеем 15 години по-дълго

Учени от САЩ откриха как да живеем 15 години по-дълго

160
Сподели

Американски учени представиха на света диаграма от пет ключови точки, които ще помогнат за защита от рак и преждевременна смърт. Според тях тя ще помогне да удължите живота си с поне 14-15 години.

Разбира се, трябва да спазвате специална диета и да не преяждате, редовно давйте на тялото физическа активност. Плюс – препоръчва се да се намали консумацията на алкохол.

как да удължим живота
как да удължим живота

Изследване от Медицинското училище в Харвард идентифицира пет основни фактора за определяне дали водите здравословен начин на живот и дали ще живеете дълго.
Важно е да следвате план за здравословно хранене, който включва плодове и зеленчуци, както и здравословни мазнини и омега-3 мастни киселини.

– Вашето ниво на физическа активност, вашето телесно тегло, консумация на алкохол и независимо дали пушите всичко влияе върху цялостното ви здраве.

Мъжете, които отговарят на тези пет критерия, могат да живеят 12 години по-дълго от тези, които не го правят, а жените могат да живеят с 14-15 години по-дълго.

как да удължим живота
как да удължим живота

„Оказва се, че здравословните навици изминават дълъг път“, казва д-р Моник Тело пред express.co.uk.

Според анализа хората с повече добри навици са живели значително, впечатляващо по-дълго от тези, които не са го правили.

„Хората, които не са имали някой от тези навици, имат много по-голяма вероятност да умрат преждевременно от рак или сърдечно-съдови заболявания“, казва Моник.

„Само един здравословен навик [и няма значение кой]] само един… увеличава продължителността на живота на мъжете и жените с две години. Не е изненадващо, че колкото повече здравословни навици имат хората, толкова по-дълъг е животът им. “

Е, сега за повече подробности.

Пет основни критерия за здравословен начин на живот:

1. Здравословна диета
Тя трябва да включва зеленчуци, плодове, ядки, пълнозърнести храни, здравословни мазнини и омега-3 мастни киселини, както и малко нездравословни храни като червени и преработени меса, подсладени със захар напитки, трансмазнини и натрий (намира се в осолени, пушени, консервирани храни, сосове …).

2. Здравословно ниво на физическа активност

Поне 30 минути ходене или бягане на ден.

3. Здравословно телесно тегло
Определя се като нормален индекс на телесна маса [ИТМ], който варира от 18,5 до 24,9. За да разберете вашия ИТМ, трябва само да разделите теглото си в килограми на квадрата от височината ви в метри.

4 . Пушене
Е, няма здравословно количество тютюнопушене. „Здравословен“ тук означава никога да не се пуши.

5 . Умерена консумация на алкохол
Измерва се от 5 до 15 грама на ден за жени и 5 до 30 грама на ден за мъже. Но е по-добре изобщо да не се пие.

 

Източник:  zdrave.to