Начало ЗДРАВЕ Колко чесън трябва да ядем, за да ни е полезен и да...

Колко чесън трябва да ядем, за да ни е полезен и да не ни навреди

162
Сподели

Чесънът е една от най -старите зеленчукови култури, за които, между другото, древните шумери са писали преди повече от 4,5 хиляди години.

Неговият специфичен вкус и гастрономически качества са добре познати по целия свят. И така, какво прави чесъна толкова популярен? На всичкото отгоре също е много полезеен!

Нека да разберем повече за това растение. Какви са негови положителни и отрицателни качества, наистина ли е толкова полезен? В противен случай защо цените на този продукт са толкова високи през зимата?!

 

КАКВО ПРАВИ ЧЕСЪНЪТ   История

През цялата ни история чесънът е бил полезен за хората повече от веднъж. Той е бил почитан заради своите „магически“ свойства и е бил използван като лек за вредители по културите. Египетските фараони го включиха в диетата на своите работници, така че те имаха достатъчно сили за изграждането на пирамидите. Древните гърци смесвали чесън с мед, за да засилят мъжествеността и да прочистят белите дробове. А римляните взимали една глава чесън  като талисман.

Испанският град Лас Педрониерас днес официално се счита за световна столица на чесъна . Между другото, в Русия това растение се появява през 9 -ти век. Така че нашите предци и вие имахте достатъчно време да изучавате чесъна и дори да си направите някои заключения.

 

Лек срещу настинка

Чесънът съдържа вещество, наречено алицин . Колкото по -ароматна е скилидка чесън, толкова повече това вещество се съдържа в него. Многобройни проучвания от различни лаборатории вече потвърдиха антивирусните свойства на алицина. Освен това, това вещество успява да укрепи имунната система на човека.

По принцип е невъзможно да се определи конкретна доза чесън, за да се редпази човек например от обикновена настинка. Средно се препоръчва да се консумират не повече от 1-2 скилидки чесън на ден. Най -добре е първо да счупите клина с длан или с нож, а след това да го нарежете на парчета. По този начин цялата доза алицин ще влезе в тялото ви.

 

Асистент по зъболекар

Поради свойствата, присъщи на чесъна, шансът за развитие на възпалителни заболявания на устната кухина и венците рязко намалява. Освен това чесънът е абсолютно способен да премахне съществуващите възпалителни процеси. Минералите, наречени фитонциди, открити във всяка скилидка чесън, имат мощни бактерицидни свойства. В природата им е да се борят с опасни за хората патогенни микроорганизми, които сами по себе си са доста трудни за надценяване.

Антиалерген

Друго полезно вещество, етилацетат , потиска появата на хистаминови протеини, които от своя страна са резултат от въвеждането на алергени в организма. С други думи, животоспасяващата скилидка чесън може да потисне реакцията на организма към сезонните алергии (сълзи, изпотяване, зачервяване на кожата и др.).

Запазва младостта

Все същият алицин, който ви помага в борбата с настинките , също има ефект на силен естествен антиоксидант. По този начин, с достатъчно количество от това вещество, човешката кожа е по -малко изложена на смущения на клетъчно ниво и остава по -млада и здрава по -дълго.

 

Лекува черния дроб

Чесънът помага на черния дроб в неговата естествена функция, а именно детоксикация. Докато този орган се занимава с почистване на цялото тяло, чесънът отделя вещества, които сериозно увеличават производството на чернодробни ензими, участващи в детоксикацията.

Освен това не можем да не споменем, че постоянната консумация на чесън забавя размножаването на бактерии и микроби в женското тяло. Като цяло той помага на организма да се бори с факторите, които водят до млечница .

 

Как чесънът може да навреди

На първо място, чесънът обикновено се използва в много кухни по света. И в същото време, той силно засилва апетита . Така че хората, които са на диета или спортуват, ще трябва да знаят за това. Например, дори няколко скилидки чесън, добавени към зеленчукова салата, могат да накарат човек да яде няколко порции наведнъж.

Чесънът е противопоказан за хора с проблеми със стомаха, червата, бъбреците и черния дроб. Препоръчваме също да се въздържате от чесън за бременни и кърмещи жени. Дори за обикновен човек вече не се препоръчва порция от 3-5 скилидки на ден.

Между другото, чесънът често се използва със свинска мас. И това, между другото, е не само вкусно, но и здравословно. В края на краищата, свинската мас, подобно на чесъна, активно разгражда мазнините в човешкото тяло и помага много в борбата с наднорменото тегло, особено с целулита.

Е, надяваме се, че знаете гастрономическите свойства на чесъна. Ако нещата са различни, нашата редакция има какво да ти кажа! Тук ще намерите много статии и рецепти, които са популярни по целия свят!

 

Източник: За жената