Начало КЛЮКАРНИК Защо гражданският брак работи срещу жените

Защо гражданският брак работи срещу жените

83
Сподели

Регистрирания брак между мъж и жена става все по-малко популярен с годините. Не желаейки да поемат отговорност и да се оковават със задължения, младите хора често решават просто да живеят под един покрив и да се задоволят с обикновеното съжителство

А днес ви каним да разберете как този подход се третира от църквата. В крайна сметка дългогодишният брак и силното семейство винаги са били основата на обществото. И как може да има такова основание за двойка, която дори не смее да регистрира брак?

БРАК МЕЖДУ МЪЖ И ЖЕНА

„Не разбирам гражданския брак. И ми се струва, че това е саботаж предимно срещу жените. Мъжът не обещава нищо на жената, тя не обещава нищо в замяна. Никой не дължи нищо на никого. Но какво следва?“ – възмущава се протойерей Андрей Ткачев.

„В резултат на това живяха една година, живяха две. Изядоха всички череши от тортата, облизаха крема, уморени един от друг. Тогава той ще й каже: „Е, сбогом! Намерих друга, по-млада. “

„И дори на 30-годишна възраст й е трудно да преживее тази раздяла. Независимо какво казва някой, момичето все още мечтае в сърцето си за воал, и за деца, и за семейно огнище, и за верен съпруг, и за любов, и за грижа. Всеки го иска. Те, разбира се, се  приспособяват  към законите на този свят, но това също ги наказва.“

Граждански брак и мъж

„А какво ще кажете за мъжа? Колко такива партньорки може да смени през живота си? Стотици! До 50 години той може да намери младо момиче. А жената? Докога ще може да намери партньор за себе си в такова гражданско безбожно съжителство?“ – пита Андрей Ткачев.

„Тя остарява по-бързо. Прекарва цялата си красота и младост с първото гадже, после второто, третото…

Всички стягат багажа и я напускат. А тя вече е над 30. И сега какво да прави?“

„Това е бедствие. Сега тя ще има злоба към мъжете. Тогава ще иска да роди сама. От кого?! Поне от някакъв донор. Днес дори има такъв бизнес. Но какъв е изводът? Болка в сърцето и съсипан живот.“

„Затова съм сигурен, че гражданският брак е измислен срещу жените. За да се отдаде на някой измамник. Първо една, после втората… И тогава тя се отчайва. В такова съжителство не виждам нито един плюс за една жена. Никакъв. Това е просто подлост в световен мащаб, целяща да направи една жена нещастна“, сигурен е Андрей Ткачев.

Тук е трудно да се спори с Андрей Ткачев. И въпреки че много двойки, живеещи под един покрив, подписват и имат деца, понякога това се случва, както описва свещеникът.

Може би младите хора трябва по-често да си спомнят своите баби и дядовци, които започват да живеят под един покрив едва след сватбата? В крайна сметка тези бракове бяха сключвани за цял живот, а не за няколко години. Може би с днешната свобода в личния живот наистина сме се обърнали по грешен път?