Начало ЗДРАВЕ Ето как да вземете безплатни лекарства, ако пипнете К-19

Ето как да вземете безплатни лекарства, ако пипнете К-19

191
Сподели
Ако човек е с положителен антигенен тест за к0ронавирус, какъв е редът на прегледите в к0вид зоните в общинските ДКЦ-та? Нужно ли е направление от личния лекар? 
Христина Янкова, гр. Варна

След като пациентът е с потвърдена инфекция, може да посети C0VID зона, където при необходимост и по преценка при преглед от лекар специалист може да му бъде назначено с “Направление за медико-диагностична дейност“ (бл. МЗ-НЗОК № 4) рентгенография на гръден кош и бял дроб и някои медико-диагностични изследвания.

НЗОК заплаща за домашното лечение на здравноосигурени с леки или със средно тежки симптоми на к0ронавирус, преминали през C0VID зоните, с доказано заболяване, установено с PCR или с антигенен тест.

Те могат да получат безплатни лекарства, предписани както от лекар от C0VID зона, така и от джипито, в чиято пациентска листа са записани. Рецептата може да бъде изпълнена във всяка аптека на територията на страната, работеща с НЗОК.

Сред лекарствата, предписвани и отпускани за профилактика или предотвратяване на усложненията на C0VID-19, са антибиотици, антикоагуланти и кортикостероиди. Преценката какво лечение в домашни условия да бъде назначено е на медика, назначаващ терапията.

Последната актуална информация за лечебните заведения за извънболнична медицинска помощ, сключили допълнителни споразумения за “Ковид зони”, е публикувана на сайта на НЗОК.

 

Източник: zdrave.to