Начало ЗДРАВЕ Изтъкнат вирусолог обясни как преболедувалите К-19 да разберат, че вече нямат вируси...

Изтъкнат вирусолог обясни как преболедувалите К-19 да разберат, че вече нямат вируси в тялото

725
Сподели

Как да сме сигурни, че в организма ни няма останали вирусни частици, след като сме прекарали C0VID-19? Това разкрива Сергей Нетесов, доктор на биологическите науки и вирусолог, пише Дарик.

„PCR тестът за к0ронавирус невинаги дава точен резултат, тъй като пробата за този анализ често се взема от носоглътката на пациента, докато патогенът може да се намира на друго място в тялото“, казва Сергей Нетесов, доктор на биологичните науки, професор и ръководител на лабораторията по биотехнология и вирусология във Факултета по природни науки на Новосибирския държавен университет.

„Факт е, че PCR пробата, взета от носоглътката, определя наличието на вируса именно в нея. Известно е, че вирусът напуска носоглътката доста бързо: той може да премине в белите дробове, кръвта, червата“, обяснява той.

Поради тази причина отрицателният резултат от PCR теста не може да се счита за стопроцентова гаранция, че човек се е възстановил от коронавирусната инфекция, смята ученият. По-добре е тестът да се повтори след известно време или още по-добре да се вземе кръв за допълнително изследване, за да се уверите, че организмът е напълно свободен от патогена.

„Ако искате гаранция, че сте свободни от C0VID, трябва да си направите PCR тест два пъти с интервал от например три дни. Друг начин е да се провери кръвта, когато PCR теста от носоглътката стане отрицателен. Това би било допълнителна гаранция, че к0ронавирусът вече не присъства в организма“, каза Нетесов.

Друг тест, който може да потвърди отсъствието на коронавирусни частици в организма, е тестът за антитела.

„Най-добре е, когато има добро ниво на антитела от клас IgG и няма антитела от клас IgM. Това означава, че острата инфекция е преминала преди поне един месец. Ако нивото на IgM е все още високо, това означава, че вирусът е много вероятно да продължава да циркулира“, предупреди Сергей Нетесов .

 

Източник: Блиц