Начало ЗДРАВЕ Роден инфекционист съобщи новината за Омикрон, която всички искаха да чуят

Роден инфекционист съобщи новината за Омикрон, която всички искаха да чуят

87
Сподели

Факт е, че този коронавирус се държи доста странно в сравнение с всички останали вирусни и бактериални заболявания. Обикновено едно респираторно заболяване засяга най-вече децата, докато в началото C0VID-19 засегна възрастните хора.

Това заяви в интервю Денят на живо по Nova NEWS инфекционистът проф. Георги Попов.

Той обясни, че новият вариант Омикрон, освен че се разпространява по-бързо, по-бързо и заразява. Той все пак заяви, че е оптимист, защото изглежда, че чрез Омикрон C0VID-19 е започнал да се самоунищожава.

Това е самоунищожението на вируса, тъй като протича с доста леки симптоми. Основният симптом при него е главоболието и общата отпадналост.

Даже при него може и да не вдигнем температура. Ако мутира в едно леко заболяване, това ще бъде облекчение за цялото човечество, коментира проф. Попов.

На въпрос защо в България починаха толкова много хора от C0VID-19, той изказа три основни причини.

На първо място българското население боледува доста често, т.е. ние сме болнава нация и тази пандемия ни свари в трудна ситуация.

Втората причина е, че много хора не се в@ксинират и населението ни застарява и всички тези възрастни хора със заболявания и късното им явяване в болница също води до много висока смъртност.

Третата причина е, че у нас работят много млади лекари, което е хубаво, но все пак е важен и опитът, смята той.

Инфекционистът прогнозира, че за разлика от миналата година, тази зима има очакване за активна грипна вълна.

 

Източник: Блиц