Начало ЗА ДОМА 10 растения, от които е по-добре да стоим далеч и да махнем...

10 растения, от които е по-добре да стоим далеч и да махнем възможно най- бързо от дома си

1134

Когато става въпрос да направим къщата си безопасно място за нашето семейство и домашни любимци, ние сме склонни да се съсредоточим върху очевидните задачи: омекотяване на остри ръбове, покриване на изходите, инсталиране на парапети на стълбите.

Но ние обикновено не вземаме предвид тихите заплахи. Растенията правят домовете по-оживени места, но могат да представляват риск за нашите деца, домашни любимци и дори за самите нас.

Тук искаме да внимавате за тези растения следващия път, когато искате да добавите малко зеленина към дома си.

 

1. Божури

Основен проблем : привлича вредители

Тези пролетни растения са толкова деликатни шедьоври, че е трудно да не се увлечете от рекламата на божурите. Въпреки това, ако планирате да вземете букет от пресни божури, за да обличате масата си в трапезарията, може да се наложи да изберете изкуствените. Тези живи розови цветя не само привличат вниманието ни, но и нежелани насекоми, като  мравки .

 

2. Бръшлян със зелени жилки

Основен проблем : привлича скорпиони

Като катерачи, бръшляните могат да растат дълги и буйни и да внесат малко от открито вътре. Но има някои вредители, които предпочитате да държите навън. Скорпионите, като повечето страховити, пълзящи същества, обичат да се крият на  тъмни влажни места. Ако имате  бръшлян, който се катери отстрани на къщата ви, особено в непосредствена близост до прозорците, уверете се, че винаги ги оставяте затворени и подрязвайте растението, така че да не надвисва.

 

3. Папрат 

Основен проблем : токсичен за домашни любимци и хора

Аспержовият папрат има перната, светла зеленина, което я прави доста привлекателно растение за отглеждане на закрито. Но трябва да помислите два пъти, преди да го направите, особено ако имате домашни любимци или деца, които се скитат из къщата. Може да бъде отровен при поглъщане, тъй като  съдържа токсичен агент: сапогенин , който е стероид, открит в различни растения. Поглъщането на плодовете му може да доведе до повръщане, диария и болки в корема. Освен това, многократното излагане на това растение може да доведе до алергичен дерматит (възпаление на кожата). По-добре се уверете, че носите градинарски ръкавици, когато докосвате това растение.

 

4. Филодендрон

Основен проблем : отравянето с филодендрон е опасно за хората и домашните любимци.

Филодендроните могат да се намерят в много домове, тъй като са лесни за грижа и предлагат вид на спокойна атмосфера на домовете ни. Въпреки че рискът, който представляват при поглъщане, не е фатален, те могат да причинят дразнещи симптоми като гадене, парене и подуване на устата, езика или гърлото, повръщане и диария.

 

5. Алое вера

Основен проблем : опасно за котки и кучета

Въпреки че сме чували за многото лечебни ползи от алое вера за хората, то може да бъде  отровно за любимите ни домашни любимци. Това обикновено стайно растение съдържа антрахинонови гликозиди , които са слабителни. Това означава, че при поглъщане може да причини симптоми като повръщане, диария, летаргия, депресия, анорексия и тремор.

 

6.  ZZ

Основен проблем : неговата токсичност причинява неприятни странични ефекти при деца и домашни любимци.

В zamioculcas zamiifolia , по-известен като растението ZZ, е доста често срещан растение по няколко причини. Най-важното е, че филтрира токсините от въздуха, което осигурява по-добро качество на въздуха в дома. Също така е идеален за тези, които са нови в отглеждането на растения, тъй като може да издържи преполиване, както и периоди на суша. Изненадващо, нали?

Лошата новина е, че съдържа и собствени токсини: неразтворими калциеви оксалати . Тези кристали могат да раздразнят меките тъкани в тялото. При поглъщане може да причини болка в устата и стомашно-чревния тракт.

 

7. Английски бръшлян

Основен проблем : предизвиква алергични реакции

Вечнозелените листа на това растение могат да осигурят среда с усещане, че сте в английската провинция. Въпреки това този сорт може също да причини нежелани ефекти. Той е силно алергичен за някои хора и може да предизвика алергични кожни реакции, които водят до сърбеж, обриви или дори страшни мехури. Домашните любимци също не са в безопасност около това растение, тъй като, ако случайно го погълнат, могат да проявят симптоми на интоксикация – проблеми с дишането, парализа и т.н. В най-тежките случаи това може да доведе до кома.

 

8. Имел

Основен проблем : може да бъде токсичен за животни и хора.

Това радостно растение е символ на любов и добро настроение. Но може да не се съгласите, ако погълнете неговите плодове случайно. Отравянето с имел може да доведе до  гастроентерит , който е чревна инфекция, която идва с диария, спазми, гадене, повръщане и треска. Следващите празници не забравяйте да го окачите на място, което е недостъпно.

 

9. Грудкови зеленчуци

Основен проблем : привлича вредители

Култивирането на зеленчуци в къщата ви може да изглежда малко пресилено, но не и за находчивите. Много зеленчуци могат лесно да се отглеждат на закрито, ако имате зелени пръсти. Независимо от това, трябва да  внимавате за вредителите, като  листни въшки , червеи , бълхи и др., които те могат да донесат във вашия дом. Зеленчуците, които най-вероятно ще привлекат тези вредители, са моркови, ряпа и картофи.

 

10. Лилия 

Основен проблем : те могат да представляват риск главно за деца, котки и кучета.

Това изглежда е идеалното растение за отглеждане на закрито, защото не се нуждае от много слънчева светлина и може да придаде свежо настроение на всяка стая със своите буйни зелени листа. Случайното поглъщане на това растение може да бъде потенциално опасно, тъй като съдържа кристали на калциев оксалат . Това може да причини болка и оток в устата и кожата около нея. В тежки случаи може да доведе до гадене и повръщане.

 

Източник: За жената