Начало ЗДРАВЕ Ново изследване разкри колко време оцелява К-19 във въздуха

Ново изследване разкри колко време оцелява К-19 във въздуха

992
Сподели

К0ронавирусът губи 90% от способността си да заразява в рамките на 20 минути във въздуха, като най-много силата му отслабва в първите пет минути. Това показват данни от симулации на учени от Бристълския университет, които документират как вирусът оцелява в издишания въздух.

Резултатите от това изследване доказват, че физическата дистанция и правилното носене на маска вероятно са най-ефикасното средство за предотвратяване на заразяване, предава британският „Гардиън“.

„Най-големият риск от заразяване е, когато сте близо до някого“, казва проф. Джонатан Райд, водещият учен на изследването. С отдалечаване от източника на заразата не само намаляват аерозолните частици на вируса, но и той е доста по-слабо заразен, тъй като е загубил способността си да заразява, обяснява той.

Това изследване на учените от университета в Бристъл е първото, което показва какво се случва във въздуха с частиците вирус, издишани от заразен човек.

Според британските учени извън богатата на влага и въглероден двуокис среда в белите дробове вирусните частици бързо се изсушават и повишават своето pH, като тези промени водят до нарушаване на умението на к0ронавируса да се разпространява и да заразява наново човешките клетки.

Учените обаче подчертават, че скоростта на отслабването на вируса зависи и от влажността на въздуха.

Ако влагата е под 50%, вирусът губи около половината си сила в рамките на 5 секунди, а в следващите пет минути губи допълнителни 19% от силата си.

При 90% влажност, което е равно на влагата в баня след душ например, загубата на заразност е по-плавна, като 52% от частиците запазват способност да заразяват и след пет минути, а след 20 минути тази способност пада на около 10%.

 

Същевременно температурата на въздуха не оказва влияние върху силата на вируса, въпреки първоначалните твърдения, че вероятно при по-горещо време вирусът намалява своята сила.

Според д-р Стивън Грифин, вирусолог от университета в Лийдс, към това може да се добави и изключителната важност на проветряването на затворените помещения.

„Аерозолите бързо ще изпълнят затворените помещения, ако не проветряваме както трябва. Така че ако в стаята продължава да има заразени хора, нивата на вируса ще се обновяват непрекъснато“, обяснява той пред „Гардиън“.

 

Източник: Блиц