Начало ЗДРАВЕ Акад. Бокерия: Отделете 2 часа на седмица за това и ще удължите...

Акад. Бокерия: Отделете 2 часа на седмица за това и ще удължите живота си с 8 години!

1028
Сподели

Световноизвестният учен, руският академик Лео Бокерия, е президент на Националния медицински изследователски център по сърдечносъдова хирургия, президент на обществената организация “Лига за здраве на нацията”.

Акад. Лео Бокерия подчертава, че ходенето пеша е вид активност, която не изисква никакви усилия или загуба на време. Между другото, ползата от ходенето трудно може да се оцени, но тя е безспорна.

„Разбира се, нужно е, дори е задължително да се движим, защото движението е живот. Второ, трябва според мен да гледаме по-позитивно на този свят, да сме по-добри. Аз не казвам, че всичко трябва да се прощава, просто се предпазвайте, не се сближавайте с неправилните хора.

Най-важното според мен обаче, е човек да има цел в живота. Това дори е задължително, за да живее човек пълноценно. Разбирате ли, всеки трябва да си намери някакво занимание, ако щете го наречете хоби”, се мотивира специалистът.

Друг, също много важен елемент и фактор за здравословен и пълноценен живот според акад. Бокерия, е здравословното хранене и отказът от алкохол. По неговите думи всякакво количество спиртна напитка уврежда стомашната лигавица, която е пряко свързана с нервната дейност.

В заключение лекарят казва: „Дори да живеете в едностаен апартамент, походете из коридора, по терасата, по стаите, поразмърдайте краката си, все е някакво физическо натоварване. Американците проведоха изследване сред десетки милиони хора, което показва, че човек, който ходи по два часа в седмицата, живее с 6 до 8 години по-дълго, в сравнение с този, който води заседнал живот”, привежда пример академикът.

Академик Лео Бокерия

Преболедували сте к0ронавируса? Четете на глас
Това препоръчва акад. Лео Бокерия. И обяснява: „За да се възстанови дихателната система, за преболедувалите от к0ронавирус е полезно да четат на глас по 15 минути на всеки час. Аз препоръчвах тази най-обикновена процедура на много от моите приятели, близки и познати, когато се разболяха.” 
Според него, за човека, който е прекарал к0ронавирусна инфекция, е важно да поддържа функцията на дихателната мускулатура, в т.ч. и на междуребрените мускули. Проведено преди известно време тюменско изследване показало, че за една година при 58% от хората, преболедували к0ронавируса, се наблюдавала деформация на сърдечния мускул, която може да доведе до хронично заболяване на сърдечносъдовата система.

Източник: zdrave.to