Начало ЗДРАВЕ Кунчев посочи 3-те стъпки, с които ще падне зеления сертификат у нас...

Кунчев посочи 3-те стъпки, с които ще падне зеления сертификат у нас (ВИДЕО)

84
Сподели
Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обясни как с какъв подход от три стъпки ще падне зеления серификат у нас. Това се случи по време на брифинг в Министерски съвет.

„Първо ми позволете да кажа, че в нашата работа като епидемолози не са много моментите, когато се радваме да кажем нещо. След две години ограничения и трудности, дойде времето да кажем, че нещата вървят добре.

Спадането за заболеваемостта има ръст. Според данните, виждате, че постоянно настанените в болница паднаха под 6 хиляди, надяваме се тази седмица да паднат и под 5 хиляди. На базата на този анализ ние възприехме методиката, ползвана в други европейски страни, като Германия, Франция и Австрия. Ако имахме обхват, подобен на Великобритания, вероятно можехме да кажем, че вървим към пълно вдигане на мерките.

Първата стъпка, кяото ще влезе в сила дава възможност на всеки с обект да не изисква зелен сертификат от посетителите. Допуска се посещението на до 12 деца за провеждане на групови езикови занятия, школи, центрове. Този етап е съвсем предстоящ и ще влезе в сила тази седмица.

Следваща дата е 5 март- ако нещата се развиват положително, посещенията на дейности и услуги от обществено значение, ще стават без зелен сертификат, без значение какви са желанията на собствениците. Изискванията остават обаче задължителни за персонала.

Ако всичко върви както искаме, на 20 март ще падне изискването за сертификат за всички, включително Той ще важи само за пътуване, като това ще му осигурява лесен достъп до ЕС и други точки на света.

Има ли опасност нещо да се случи? Да, но тя е минимална“, каз той.

Доц. Кунчев допълни, че маските ще отпаднат на по-късен етап, защото ограничават разпространението на вируса и обясни, че тестването на учениците няма да е вечно.

Източник: Блиц