Начало ЗДРАВЕ Откриха нов признак на настъпващ инфаркт

Откриха нов признак на настъпващ инфаркт

281
Сподели

Инфарктът е състояние, при което е необходима спешна медицинска помощ, тъй като притокът на кръв към сърдечния мускул внезапно спира.

Без достатъчно кръв и кислород сърдечната тъкан може да бъде сериозно увредена, така че е наложително да се реагира навреме.

За съжаление много смъртни случаи са резултат от бавна реакция. Основната причина са пропуските в знанието на хората за настъпващите симптоми.

Най-известният от тях е „стягане и пареща болка в гърдите“, но има и други начини, по които тялото може да съобщи за сърдечен удар.

Скорошно проучване показа, че слабият пулс е друг често срещан симптом. Повечето здрави възрастни имат сърдечна честота в покой от 60 до 100 удара в минута.

„Колкото по-добра форма сте, толкова по-ниска ще бъде сърдечната честота в покой. Например за спортистите това може да бъде от 40 до 60 удара в минута”, обясняват експерти.

Лекарите предупреждавах, че трябва да обърнете внимание, ако пулстът се повиши до над 120 удара или падне под 40. Сред другите признаци на сърдечен удар са болка, която се разпространява от гърдите към шията, ръцете или челюстта, задух, замаяност, втрисане и гадене.

 

Източник: zdrave.to