Начало ВЕСТИ Американското разузнаване с лоша прогноза за продължителността на войната

Американското разузнаване с лоша прогноза за продължителността на войната

1662
Сподели

Американските тайни служби смятат, че войната в Украйна ще е дълга – дори Русия да победи в Донбас. Путин се надява решителността на Запада да спадне с времето – заради инфлацията и недостига на храни, предава „Дойче веле„.

Евентуалният руски успех в Донбас не би означавал край на войната на Русия срещу Украйна, убедени са американските тайни служби.

 

Руският президент Владимир Путин се подготвя за продължителен конфликт с Украйна, в рамките на който все още възнамерява да постигне цели, простиращи се извън Източна Украйна, каза директорката на националното разузнаване Аврил Хайнс пред Сената във Вашингтон.

„Смятаме, че стратегическите цели на Путин вероятно не са се променили“, заяви Хейнс.

И двете страни искат победа

„Тъй като и Русия, и Украйна са убедени, че ще постигнат напредък във военен план, засега не виждаме перспектива за решение по пътя на преговорите“, каза Хайнс. Путин вероятно смята и, че с времето решителността на Запада и на ЕС ще спадне – в контекста на инфлацията и недостига на храни.

Освен това Хайнс предупреди, че конфликтът може да ескалира. От неизвестността около боевете и във връзка с неуместните амбиции на Путин и с военните способности на Русия произтича „непредвидим и потенциално ескалиращ курс“ в следващите месеци.

„Сегашната тенденция увеличава вероятността президентът Путин да посегне към драстични средства, включително налагането на военно право, преориентацията на промишленото производство или потенциално ескалиращи военни опции“, заяви директорката на американските тайни служби.

Хайнс не очаква ядрена атака

Както подчерта Хайнс – САЩ все още споделят мнението, че Москва и в бъдеще ще използва „атомната реторика“, за да възпре САЩ и Запада да увеличат поддръжката си за Украйна.

„Продължаваме да смятаме, че президентът Путин ще разреши използването на атомни оръжия едва тогава, когато сметне, че съществува екзистенциална заплаха за руската държава или за руския режим.“

 

Източник: Блиц