Начало ВЕСТИ „Газпром“ официално: Спираме газта по „Ямал-Европа“

„Газпром“ официално: Спираме газта по „Ямал-Европа“

644
Сподели

Руският енергиен гигант „Газпром“ заяви днес, че повече няма да може да изнася газ през Полша по газопровода „Ямал-Европа“, след като Москва наложи санкции срещу фирмата, която притежава полската част от газопровода, предаде Ройтерс.

„Въведена е забрана за транзакции и плащания към субекти под санкции“, се посочва в в изявление на „Газпром“.

 

За „Газпром“ това означава забрана за използването на газопровод, който е собственост на EuroPol GAZ, за транспортиране на руски газ през Полша, уточнява БНР.

Германският енергиен регулатор коментира, че спирането на руските газови потоци през газопровода „Ямал-Европа“ през Полша не се очаква да застраши сигурността на германските доставки.

„Едва ли някакъв газ за Германия минава през този тръбопровод от седмици“, каза говорител на регулаторния орган в писмено изявление след изявлението на „Газпром“.

Припомняме, че на 2 май се появи информация, че Русия е спряла газа и за Германия по „Ямал-Европа“, а малко след това Ройтерс съобщи за обрат с русия газ за „Ямал-Европа“.

След изявлението на „Газпром“ фючърсите на нидерландския газов хъб TTF поскъпнаха за кратко рязко с близо 20% в рамите на деня към 114,60 евро за мегаватчас, преди обаче да върнат назад към 106 евро.

Графика на газовите TTF фючърси в рамките на 12 май 2022 г.

 

Източник: Блиц