Начало ВЕСТИ Идат световна криза и глад, предупреди Путин

Идат световна криза и глад, предупреди Путин

30684
Сподели

„Западните санкции срещу Русия удрят икономиките на тези страни, които ги налагат, и също така провокират глобална криза“. Това каза руският президент Владимир Путин в четвъртък на среща по икономически въпроси, цитиран от световните медии.

„Тези санкции до голяма степен провокират световна криза. Техните автори, водени от недалновидни, раздути политически амбиции, русофобия, в по-голяма степен удрят в по-голяма степен собствените си национални интереси, собствените си икономики, благосъстоянието на своите граждани“, каза той.

 

„На първо място това се вижда от рязкото нарастване на инфлацията в Европа: в някои страни тя вече се доближи до 20% годишно, а в еврозоната като цяло цените на суровините са се повишили с повече от 11%“, подчерта руският държавен глава.

„Очевидно, поради обективни икономически закони, продължаването на манията за санкции, ако мога така да се изразя, неизбежно ще доведе до най-сложните, неразрешими последици за Европейския съюз, за ​​неговите граждани, както и за най-бедните държави, които вече изправени пред рисковете от глад“, сигурен е той.

Путин обърна внимание на факта, че през последните два месеца руските власти проведоха поредица от срещи за икономическата ситуация.

„Заедно с членове на правителството, ръководители на субектите на федерацията, ръководството на Централната банка, представители на бизнеса изпълняваме последователен план за осигуряване на устойчиво развитие на икономиката“, каза президентът.

Той отбеляза, че тази работа трябва да бъде изградена, като се вземат предвид трудни външни условия.

„Имам предвид както трудната глобална ситуация, така и санкционния натиск на западните държави“, обясни глава на руската държава.

„Вината за глобалните последици от санкциите срещу Русия, включително евентуален глад в редица държави, е на западните страни, които са готови да пожертват останалия свят за своето господство“, каза Путин.

Той обърна внимание на факта, че редица държави вече са изправени пред рисковете от глад и ако санкциите срещу Руската федерация продължат, могат да възникнат трудно обратими последици за ЕС.

„Вината за това е изцяло на елитите на западните страни, които са готови да пожертват останалия свят, за да запазят своето глобално господство“, заяви Путин.

„Продължаването на политиката на „санкционна мания“ спрямо Русия ще доведе до най-сложните и трудно обратими последици за гражданите на Европейския съюз и най-бедните страни по света“, смята Путин.

„Очевидно, поради обективни икономически закони, продължаването на манията за санкции, ако мога така да се изразя, неминуемо ще доведе до най-сложните, трудно обратими последици за Европейския съюз, за ​​неговите граждани, както и за най-бедните държави“, каза още той.

„От своя страна Русия уверено се справя с външните предизвикателства благодарение както на отговорната макроикономическа политика от последните години, така и на системните решения за укрепване на икономическия суверенитет, технологичната и продоволствената сигурност“, обясни Путин.

„Нашите производствени компании постепенно заемат ниши, освободени след напускането на недобросъвестни партньори на вътрешния пазар, включително потребителски стоки, промишлено и сервизно оборудване, строителна и селскостопанска техника“, каза президентът на Руската федерация.

 

Източник: Блиц