Начало ВЕСТИ Проф. Рачев каза кога ще са най-големите жеги

Проф. Рачев каза кога ще са най-големите жеги

741
Сподели

Идва лято с бриз край морето и тропически нощи. Това обеща климатологът Георги Рачев , цитиран от „Телеграф“.

Според него като цяло това лято ще е топло, с отлично време за плаж, но и за земеделието. Предшестващите дъждове напълниха язовирите и обещават рекордна реколта от житни и пролетни култури. Той обобщи, че ни очаква нормално лято, с топли, горещи, но и задушни нощи. Няма да ни се разминат и дъждове и гръмотевици.

 

Последната десетдневка на юни времето ще е топло, като температурите ще са между 27 и 33 градуса. Ще има превалявания, но не както досега. Термометърът в София ще достигне до 31 градуса. В Кнежа, Плевен, Сандански може да се качи до 35, а във Видин, Лом и Русе и до 36-37 градуса.

Най-големите жеги засега се очакват в началото на юли (3-5), когато в крайдунавските градове и Плевен температурите могат да се качат и до 40 градуса, каза климатологът. Георги Рачев разказа, че доскоро за тези два дни компютърните прогнози са давали дори 48-49 градуса, но след като се е намесил човек с молив и лист, прогнозите се променят.

Като цяло юли ще е с един градус по-топъл над нормата, но ще е много по-милостив от този през миналата година, когато температурите са били с 3 градуса над нормата. Много по-приятен и от юли през 2012 г. , когато лятото е било най-горещо за всички времена до този момент.

Американските синоптици дават нормални температури за юли, без повишение. Обещават бриз, който идва откъм морето и носи прохлада. Ще има сравнително нормални извалявания.

Необходимо е да се следят всекидневните прогнози, защото в дългосрочен план невинаги могат да бъдат прецизни, припомни Георги Рачев.

 

Източник: Блиц