Начало ВЕСТИ Володимир Зеленски е провел разговор с Кирил Петков

Володимир Зеленски е провел разговор с Кирил Петков

295
Сподели

На ключовата за Украйна среща на върха на Евросъюза, започваща днес в Брюксел, Киев очаква да получи статут на кандидат за членство.

По този повод в традиционното си вечерно обръщение украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че е провел разговор и с Кирил Петков, съобщава БНР.

„Още от сутринта продължих телефонния маратон за положително решение относно кандидатурата за Украйна. Говорих с 11 лидери в сряда. Благодарих на министър-председателя на България Петков за подкрепата за Украйна и за развитието на цяла Европа с наше участие“, каза Зеленски.

Украинският президент съобщи, че е провел и разговори и с лидерите на Латвия, Гърция, Швеция, Естония, Чехия, Белгия, Австрия, Словения, Молдова и Литва.

 

Володимр Зеленски добави, че днес разговорите по телефона с останалите европейски лидери продължават. Той очаква още тази вечер да бъде взето ключово европейско решение за Украйна.

Припомняме, че правителството на Кирил Петков падна преди часове след като поисканият от ГЕРБ-СДС вот на недоверие получи мнозинството от гласовете в пленарна зала. Това е прецедент в политическата история на България – за първи път вот на недоверие минава при парламентарно гласуване.

 

Източник: Блиц