Начало ВЕСТИ Зеленски призна за тежка ситуация в Донбас, руснаците с превзели рафинерия в...

Зеленски призна за тежка ситуация в Донбас, руснаците с превзели рафинерия в Лисичанск

2885
Сподели

Украинският президент Воладимир Зеленски призна в сряда, че украинската армия се намира в много трудна ситуация в Донбас, в района на градовете Лисичанск, Авдеевка, Артемовск (Бахмут).

„Също така в Донбас, Лисичанск, Авдеевка, общините в посока Бахмут – ситуацията там остава много трудна и много тежка“, каза Зеленски във видеообръщение в Телеграм.

 

Украинският президент заяви, че властите на страната правят всичко възможно да получат модерни артилерийски системи от западните съюзници, за да „отговорят правилно“ на настъплението на войските на сепаратистките Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР), действащи с подкрепата на руските въоръжени сили.

Първите руски бойци от специалните части влязоха в Лисичанск, заяви в сряда чеченският президент Рамзан Кадиров, като отбеляза, че градът „скоро ще бъде освободен от украинските окупатори“.

На този фон петролната рафинерия в Лисичанск е под руски контрол. Това обяви Родион Мирошник, посланик на т.нар. Луганска народна република (ЛНР).

„Всички важни транспортни артерии от и към Лисичанск се контролират от руски и ЛНР войски, магистралата Лисичанск-Артемивск е напълно блокирана“, съобщи още той.

„В продължение на няколко дни в индустриалната зона на предприятието се водят престрелки, а украинските формирования вече са напълно изтласкани от територията на завода. Бойците са избягали, изоставяйки укрития и оборудване“, пише той в Телеграм.

 

Източник: Блиц