Начало ВЕСТИ Откриха големи залежи на газ край Кипър (КАРТА)

Откриха големи залежи на газ край Кипър (КАРТА)

112
Сподели

Италианската и френската енергийни компании „Ени“ (ENI) и „Тотал“ (Total), които извършват съвместни проучвания за природен газ в кипърския шелф, откриха големи залежи синьо гориво в шести блок на изключителна икономическа зона на Кипър. Това предаде Кипърското радио и телевизия РИК (RIK), като се позова на свои източници.

В информацията се казва, че официално съобщение се очаква да бъде направено след допълнителни проучвания. Съобщава се още, че има индикации, че близо до новооткритото находище може да се има и други залежи на природен газ.

 

След новината за открития газ кипърският външен министър Йоанис Касулидис заяви, че все още не е бил официално информиран по въпроса. Той припомни процедурата, според която енергийните компании трябва първо да информират министерството на енергетиката, търговията и промишлеността и едва след това да правят публични съобщения.

Същевременно външният министър припомни претенциите на Анкара към района, в който извършват проучвания компаниите „Ени“ и „Тотал“.

Шести блок е едно от седемте места, където Турция е решила да извършва незаконни сондажи, каза Касулидис.

Той изрази надежда, че работата на новия турски сондажен кораб „Абдулхамид Хан“ няма да окаже отрицателно въздействие върху разработването на новото газово находище.

 

Източник: Блиц