Начало ВЕСТИ Светът ликува след тази новина за цените на храните

Светът ликува след тази новина за цените на храните

234
Сподели
Woman housewife looking check in the store

Индексът на световните цени на агенцията на ООН по храните се понижи отново през юли, отдалечавайки се още повече от рекордните стойности, достигнати през март, съобщи Ройтерс.

Индексът на цените на храните на Организацията по прехрана и земеделие (ФАО), който проследява най-търгуваните в световен мащаб хранителни стоки, достигна средно 140,9 пункта миналия месец спрямо ревизираните 154,3 пункта за юни. Стойността за юни преди беше определена на 154,2 пункта.

 

Индексът за юли все още е с 13,1 процента по-висок от същия месец година по-рано, тласнат нагоре от въздействието на инвазията в Украйна, неблагоприятното време и високите производствени и транспортни разходи.

„Спадът на цените на хранителните стоки от много високи нива е добре дошъл, но остават редица несигурности“, каза главният икономист на ФАО Максимо Тореро. Той добави, че мрачните глобални икономически перспективи, валутната нестабилност и високите цени на торовете, които могат да повлияят на бъдещото производство и поминъка на фермерите, в съвкупност представляват сериозно напрежение за глобалната продоволствена сигурност.

Подиндексите за цените на растителното масло, захарта, млечните продукти, месото и зърнените култури се понижиха на месечна база през юли, като показателят за пшеницата се срина с 14,5 процента, отчасти поради постигнатото споразумение между Украйна, Русия, Турция и ООН за деблокиране на износа на зърно от черноморските пристанища.

Индексът за цените на царевицата падна с 10,7 процента през юли, което също се дължи отчасти на сделката Русия-Украйна, както и на повишената сезонна наличност от ключовите производители Аржентина и Бразилия, заяви ФАО.

Три кораба, превозващи общо 58 041 тона царевица, получиха разрешение да напуснат украинските пристанища днес, съобщи организацията, следяща операцията. Първият кораб, превозващ украинско зърно, отплава от Одеса в понеделник.

 

Източник: Блиц