Начало ВЕСТИ Bloomberg с гръмка новина за Г-20 и санкциите срещу Русия

Bloomberg с гръмка новина за Г-20 и санкциите срещу Русия

288
Сподели
epa10074031 Indonesia's Finance Minister Sri Mulyani Indrawati (L) talks with Financial Action Task Force (FATF) President Raja Kumar (R) during their bilateral meeting on the sidelines of the G20 Finance Ministers and Central Bank Governors Meeting in Nusa Dua, Bali, Indonesia, 16 July 2022. Bali hosts the two-day G20 Finance Ministers and Central Bank Governors Meeting on 15-16 July 2022. EPA/MADE NAGI / POOL

Половината от страните от Г-20 не подкрепиха и не наложиха мащабни санкции срещу Русия заради войната в Украйна. Висши западни служители се застъпиха за твърда икономическа блокада на Русия и бяха изненадани от липсата на съгласие от много страни от Г-20, пише Bloomberg.

Най-голямата икономика, която не подкрепя икономически натиск върху Русия, е Китай, отбелязва агенцията. Русия е подкрепена и от Индия, Бразилия, Южна Африка (страните от БРИКС) и Турция.

 

Липсата на единна позиция усложнява приемането на глобални мерки срещу Русия, за които западните страни се застъпват, например ограничаване на цената на руския петрол.

Американският вестник The Washington Post съобщи в петък, позовавайки се на данни от украинското разузнаване, че Русия се надява на помощта на Турция да заобиколи санкциите. Това сочи предложението на Москва, засечено от украинското разузнаване преди срещата между Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, която трябва да се проведе в петък в Сочи, пише изданието.

Според прихванатите съобщения от Турция се иска да позволи на Русия да закупи дялове в турски рафинерии, петролни терминали и резервоари. Това може да помогне да се скрие произходът на петрола и да се заобиколят санкциите, по-специално частичното петролно ембарго на Европейския съюз (ЕС).

 

Източник: Блиц