Начало ВЕСТИ Стана ясно защо много лидери в Европа нямат деца

Стана ясно защо много лидери в Европа нямат деца

1452

Фрау Меркел, как сте с „женските работи“? Въпросът на канцлера на Германия Хелмут Кол зашемети 37-годишната по това време Ангела, която по това време беше неомъжена и бездетна (и, ако се погледне напред, тя няма деца и до днес). Младата партийна активистка умееше да върти апаратните игри, но сега не знаеше какво да му отговори. Но Кол обаче бързо й даде възможност да се разбере, че не я пита нищо лично.

– Имаме нуждата от някой, който да може да ръководи Федералното министерство за жените и младежта.

 

Този разговор се състоя малко след обединението на Германия през 1991 г. Всъщност много опитният Кол дава на Ангела министерски пост по чисто по квотен принцип и за да се „спазва коректността“, кани в кабинета си и човек от бившата ГДР. Но в крайна сметка Меркел „падна там където беше нужно“ и след 15 години самата тя стана канцлер …

Приблизително по същия път мина и кариерата на нейните колеги от другите европейски страни. Всички те са много различни от бившите лидери на Стария свят като Шарл де Гол, Жак Ширак или гореспоменатия Хелмут Кол. Лична харизма – нула, бизнес качества – средни, от ярките изявления се открояват само нападки срещу Русия.

На пръв поглед тези политици от новата вълна са различни във всичко: от различни държави, от различни партии, с напълно различни биографии… Но имат странни съвпадения. Например френският президент Еманюел Макрон и молдовският лидер Мая Санду. И двамата са яростни „атлантици“, и двамата са работили в международни банкови структури на младини, и двамата не са заемали нито една изборна позиция преди да се включат в „професионалната политика“. Но сякаш „кастинга е преминал“ и всички врати са отворени, пише „Труд„.

Или Далия Грибаускайте и Тереза Мей. Какво е общото между бившия президент на Литва и бившия премиер на Великобритания, освен годината на раждане – 1956? Но и двете, като Макрон и Санду, също са били финансисти на определени етапи от живота си, работили са с международните банкови структури.

Или Марк Рюте, премиера на Холандия. Преди да влезе в политиката, той е работил на топ позиция в местен клон на мултинационална корпорация. Или доскорошният „шеф на Европейския съюз“ Жан-Клод Юнкер. Същото е бил финансист, представляващ родината си Люксембург в борда на директорите на Световната банка.

И най-важното. Всички горепосочени хора са бездетни. А някои от тях изобщо не са се женили.

Мистичното обяснение… и статистиката

Това явление има различни интерпретации. Например, често се говори, че освен очевидните нива на власт, на Запад има и тайни и всякакви затворени клубове и тайни общества, където се събират тези хора, които вземат ключовите решения и които после ги свеждат за озвучаване до говорещите глави – „демократично избраните“ президенти или премиери.

И така, роденият в Молдова, известен руски писател Владимир Лорченков, директно заявява:

– Коя е Мая Санду? Това е човек без националност, пол и религия. Такива хора се определят много просто: целият им стаж е във всякакви „неправителствени структури“ с либералните убеждения, и отсъствието на деца, заради „гъвкавата“ им сексуална ориентация.

От една страна това намирисва на конспиративни теории. От друга страна, има една много реална организация, наречена Young Global Leaders (YGL). Този затворен клуб е създаден от известния глобалист и директор на Световния икономически форум (СИФ) – Клаус Шваб през 2004 г. Сред известните участници в него са същият Макрон и Йенс Шпан, министър на здравеопазването при Меркел, който живее със своя „съпруг“ в гей брак, и няма собствени деца, разбира се. Сякаш бездетността е пропуск към този елитен клуб на владетелите на света …

Има и друго обяснение – статистиката. Според научното списание Nature сега най-малко 20% от населението на западните страни е „Childfree“ (съзнателно бездетни). Причината е банална – сексуалната революция и либерализацията на обществото, започнали на Запад през 1960-те и 1970-те години с простичкото послание: „Животът е един, живей за себе си“. И те живеят.

Мнението на психолога: Това е осъзнат модел на поведение

А какво ще кажат учените? Звъним на Александър Невеев, кандидат на психологическите науки и борец срещу сектантските култове:

– Както знаете, за раждането на дете са необходими мъж и жена“, казва експертът. „В същото време, противно на новомодните „джендър теории“, мъжът трябва да бъде мъж, а жената трябва да бъде жена: бременност, раждане, хранене на детето, грижата за него и всичко това са чисто женски задачи, които включват женския модел на поведение. Политическото лидерство обаче, напротив, се свързва с чисто мъжкото поведение и едва ли е съвместимо с процеса на износването на детето, раждането и храненето… Има и изключения, разбира се – през 2010 г. евродепутатът Личия Ронзули дойде на среща с едномесечното си бебе и започна да го храни, привличайки вниманието към проблемите на работещите майки. Но това си остана екстравагантен трик, поради което все още го помним“.

Освен това, според експерта, западните политически лидери са възпитани в атмосферата на така наречената „нова етика“. Това са всякакви нетрадиционни ценности, които включват и идеологията Childfree (съзнателно бездетни), и не е нужно да раждате деца, защото това уж „силно ограничава свободата“ на човешкия родител.

– Може би тук няма тайни и тези политици просто са направили съзнателен избор в полза на кариера: те имат толкова много работа, че просто не им остава време за деца“, обобщава Невеев. „Днес такъв избор е широко разпространен сред европейските жени, което е един от факторите за намаляването на броя на местните европейки. В резултат на това в Стара Европа делът на „лицата с миграционни корени“ ще се увеличи още по-бързо и те не само масово ще се местят в богатите и толерантни страни като Германия или Швеция, но и ще запазят традиционното разпределение на мъжките и женските роли. Тоест, на новото място на пребиваване определено те ще родят повече деца от „аборигените“.

Камбаната в Европа

За кого трябва да се изгради щастливото бъдеще?

Олга Петерсен е депутат в градския парламент на Хамбург от партията „Алтернатива за Германия“ и е майка на четири деца:

– Едва след като станах майка, разбрах, че живота ми няма да свърши с моята смърт и той ще продължи и след това, с моите деца и внуци. Затова реших да отида в политиката и да помогна за изграждането на едно по-добро бъдеще за тях. Така че не разбирам мотивацията на бездетните ръководители като Меркел или Мей. Те сякаш искаха да „подобрят нашето благосъстояние“, но се чудя: за кого? Но това напълно обяснява много от странните действия на подобни политици. Защото нито те, нито техните потомци ще трябва да живеят с катастрофалните последици от техните решения като енергийната криза след отказа от руския петрол и газ.

Между другото

А в Словакия има пристрастия в другата посока

Борис Колар е председател на парламента на тази източноевропейска страна и лидер на партията „Ние сме семейството“. Той сякаш приема заглавието буквално. През юли 56-годишният политик се сдоби с 12-то (!) поред дете. Това е вторият плод от съвместния му живот с настоящата му съпруга. А десетте предишни деца на Колар са родени от десет различни жени…

Изглежда, че за не него е добър девиза – „плодете се и се размножавайте“. Но като цяло този модел на поведение по отношение на деструктивността не се различава от бездетността. Промискуитетът (безразборните полови връзки), извършени от публичен човек, е също толкова подобен удар върху традиционните ценности, колкото идеологията Childfree.

 

Източник: Блиц