Начало ВЕСТИ Зеленски се оправда защо не е вярвал, че Русия ще нападне Украйна

Зеленски се оправда защо не е вярвал, че Русия ще нападне Украйна

804

Украинският президент Володимир Зеленски заявява, че не е вярвал във възможността за пълномащабна война с Русия въпреки предупрежденията на западните партньори. Той казва това в интервю за The Washington Post.

„Никой не вярваше, че това ще се случи. И сега всички казват, че са ни предупредили, но ни предупредиха с общи фрази. Когато казахме „Дайте ни конкретни данни – откъде ще дойдат, колко души и т.н.“, всички имаха толкова информация, колкото и ние.

 

– И когато казах: „Добре, ако те идват оттук и тук ще има тежки боеве, можем ли да получим оръжия, за да ги спрем?“ Не получихме такива. За какво са ми всички тези предупреждения? Защо трябва да побърквам обществото?“, казва Зеленски.

Зеленски припомня, че Русия води хибридна война срещу Украйна и нанася енергийни, политически и финансови удари много преди 24 февруари.

„И така, те го направиха по следния начин: нямахме гориво, нямахме газ, прекъснаха ни, за да може отоплителният сезон да доведе до дестабилизация в страната, а хората да разберат, че има риск от обезценяване на валутата, и да изтеглят парите си.

– В общи линии те направиха това, за да престанем да бъдем държава и до момента, в който те нахлуят, да бъдем парцал, а не държава. На това заложиха. Но ние не се съгласихме на това“, казва украинският лидер.

Според Зеленски хората ще решат в бъдеще дали това е било правилно или не. Той добавя също, че е имал усещането, че руснаците искали да подготвят Украйна за мека капитулация.

 

Източник: Блиц