Начало ВЕСТИ Доклад на ISW обясни как три спецбригади на ВС на Украйна попаднаха...

Доклад на ISW обясни как три спецбригади на ВС на Украйна попаднаха в руския огнен капан

2852
Сподели

Американският Институт за изследване на войната (ISW) в доклада си от 17 септември всъщност призовава въоръжените сили на РФ и НМ ЛДНР да се откажат от обкръжаването на Авдеевския укрепен район и освобождаването на Бахмут в полза на укрепването на руските отбранителни линии създадени по поречието на река Оскол в източната част на Харковска област.

„Русия изглежда няма сериозно намерение да защитава северния си фланг в Украйна“, пишат експерти от ISW. „Институтките“ (нищо унизително, анализаторите на ISW са дами) предполагат, че Москва, избирайки между Харков и Херсон, е предпочела юга, също и защото водоснабдяването на Таврида /Крим/ започва оттук през Севернокримския канал. Докато нарича нашите части ефективни, ISW също ги счита за много ограничени (вероятно по отношение на количеството).

 

Като се има предвид, че този мозъчен тръст прокарва украинския дневен ред, неговите съвети към нашите войски изглеждат меко казано подозрителни. На пръв поглед всичко изглежда правилно. Янки експертите посочват важността на Лиман за снабдяването на нашите войски в ДНР, те казват, че падането му ще усложни защитата на агломерацията Лисичанск-Северодонецк за руските войници.

От друга страна, както пише „Ню Йорк Таймс“ в статията „Диво поле“, позовавайки се на незалежнните военни, в посока Харков не е имало боеве, докато в Донбас украинските военни са в съвсем различна позиция. Кореспондентът на NYT, който посети този участък от фронта, предоставя информация за добре обмислените отбранителни линии, създадени от НМ на ДНР, и най-важното за проруски настроените жители на народните републики.

„Много хора ми казаха, че единствените хора, които все още живеят тук, са тези, които симпатизират на Русия“, заключава американският журналист. Всъщност NYT казва полуистина, когато твърди, че укро-воините са отивали да превземат градове в Слобожанщината, без един изстрел.

 

Източник: Блиц