Начало ВЕСТИ Проф. Чуков след заплахата на Путин: Войната става тотална! Европа е обречена,...

Проф. Чуков след заплахата на Путин: Войната става тотална! Европа е обречена, но не всички европейци са го осъзнали

15263

Минути след като руският президент Владимир Путин обяви  частична мобилизация в Русия се обърнахме към външно-политическия анализатор проф. Боян Чуков с два въпроса – какво фактически ни казва Путин и какво означава това за Европа и за света.

Ето неговият коментар пред Епицентър.бг:

 

Русия обяви частична мобилизация.
Путин подписа съответния указ, който влиза в сила на 21 септември 2022 г. Мобилизираните граждани ще получат всички съответстващи изплащания и привилегии.

Сутринта на 21 септември руският президент направи отложеното от предния ден обръщение към руския народ. Частичната мобилизация се планира да обхване около 300 000 човека. Това е 1% от общия мобилизационен ресурс на Русия.

Путин заяви: „Подлежат на мобилизация само граждани, които в момента са на отчет като запасни, и преди всичко тези, които са служили в редовете на руската армия, имат определени военни специалности и съответен опит“.

Реално погледнато до този момент в Русия вървеше скрита мобилизация под формата за набиране на доброволци. По времето на военния министър Анатолий Сердюков в периода 2007-2012 г. от руската армия бяха освободени около 160 000 офицери. Една част от тях водени от патриотични подбуди се завърнаха във въоръжените сили на РФ. Опълченците на ДНР и ЛНР се вливат и стават част от руската армия.

Вероятно ще има мобилизирани от Херсонска и Запорожка области, които ще станат подчинени на Шойгу. Мобилизацията ще засегне предимно служители на силови ведомства като ФСБ, МВР, Росгвардия, МЧС и други. С предимство ще се третират артилеристи, свързочници, танкисти, ракетчици.

Точката на необратимост във войната между Русия и Запада е преодоляна.

Да се говори за война между Русия и Украйна е несериозно.

Днес, 21 септември, е по-важна дата от 24 февруари. Русия започна СВО без ясен хоризонт, без постоянна конкретна цел. Сега всичко е пределно ясно.

Срещу мобилизацията имаше огромна съпротива от страна на руските либерали. Между 5 и 6 милиона руснаци притежават значителна недвижимост и банкови сметки на Запад. Поне 1 милион от тях ще напуснат РФ. Обикновеният руснак не обича тези свои сънародници, които изкарват много пари в Русия, а ги харчат в чужбина.

Президентът успя да се наложи и обяви частична мобилизация. Ситуацията по фронтовете на Новорусия налага това решение. Руснаците масово го подкрепиха. Защото разбраха окончателно, че ако не разгромят своя противник, ги чака смърт, гибел на руската държава и смазване на Руската цивилизация.

Войната става тотална. Всичко едва сега започва. И ако все пак има някакъв шанс руснаци и американци да се договорят, то за европейците и в двата случая предстои да влязат в апокалиптичен сценарий и да преживеят огромна драма. Европа е обречена, но не всички европейци са го осъзнали.

През изминалите месеци бяха „осветени“ повечето законсервирани в Русия звена на 5-та и 6-та колона. И то не само в либералната среда. Преговори е почти невероятно повече да има.

Войната ще продължи до пълна победа на една от двете страни. Путин в своето обръщение сподели, че на досегашните преговори между Киев и Москва е имало възможност за постигане на мир, но Западът не е позволил.

Вчера Макрон се опита да говори с Путин, но получи отказ. Руският президент разговаря само с Ердоган.

Обявените рефередуми в ДНР, ЛНР, Херсонска и Запорожка области за присъединяване към РФ са обявени за периода 23-27 септември. При продължаващите артилерийски обстрели на ВСУ на градовете и селата в контролираната от руснаците територия могат да се очакват „изненади“ от Кремъл.

Ако цитираните по-горе региони се превърнат в субекти на РФ, то намиращите се на тяхна територия украински и натовски военни подразделения и ЧВК ще се окажат в много специфична ситуация с тягостни переспективи.

На Кремъл му предстои битка и на вътрешнополитическия терен. Опозицията ще започне да клати ситуацията вътре в страната. Ще говори за „моГилизация“. Западът също ще обяви мобилизация на своята агентура за влияние в РФ.

В своето обръщение Путин напомни два пъти за правото на Русия да употреби атомно оръжие при заплаха за териториалната цялост на страната. А това не е шега или блъф.

Русия разполага с над 6000 бойни атомни глави и има възможност да ги изпрати хиперзвуково във всяка една точка на нашата планета.

 

Източник: Блиц