Начало ВЕСТИ Русия праща в затвора всеки, който…

Русия праща в затвора всеки, който…

371

Специалният комитет на Съвета на федерацията по конституционно законодателство прие промени в Наказателния кодекс на Руската федерация, предвиждащи наказания за мародерство, отказ от участие във военни действия и доброволно предаване в плен.

Предвидените наказания за отказа за изпълнение на заповед на началника във военно време и за отказ от участие във военни или бойни действия е от 2 до 3 години затвор. За подобни престъпления, довели до тежки последици, наказанието е лишаване от свобода от 3 до 10 години.

 

За оказване на съпротива по време на действаща военна служба или нарушаване на заповеди по време на мобилизация или военно положение се предвижда наказание затвор до 15 години.

Друга промяна в закона предвижда лишаване от свобода до 10 години за доброволно предаване в плен, сега това се наказва с до седем години затвор. 10 г. затвор е максимално наказание за умишлено увреждане на военна техника.

Законът предвижда въвеждането на наказателна отговорност за грабежи по време на война или конфликт. Има се предвид незаконното присвояване на имущество на други хора, включително „имущество на цивилното население, което е на убитите или ранените“. Подобно деяние без утежняващи вината обстоятелства ще се наказва с до шест години затвор, а ако е упражнено насилие или е имало заплаха – до 10 години.

Ако престъплението е извършено при сговор и щетите са в особено големи размери или със заплаха за убийство – до 15 години.

 

Източник: Блиц