Начало ВЕСТИ Столтенберг със страшно пророчество след заканите на Путин

Столтенберг със страшно пророчество след заканите на Путин

825

Мобилизирането на хиляди допълнителни войници от руския президент Владимир Путин за войната в Украйна ще ескалира конфликта. Неговата заплаха за използване на ядрени оръжия е „опасна и безразсъдна реторика“. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс.

Той каза, че първата мобилизация на Русия след Втората световна война не е изненада, но че тя ще доведе до ескалация на конфликта, започнал с руската инвазия на 24 февруари.

 

По думите му действията на Путин показват, че войната не върви според плановете му и е ясно, че руският президент е направил голяма грешна сметка.

Пприпомняме, че Путин мобилизира 300 000 резервисти да се бият в Украйна и подкрепи план за анексиране на части от страната, намеквайки на Запада, че е готов да използва ядрени оръжия, за да защити Русия.

„Ще направим така, че в Москва да няма недоразумения как точно ще реагираме. Разбира се, зависи от това каква ситуация или какъв вид оръжия могат да използват. Най-важното нещо е да предотвратим това да се случи и затова бяхме толкова ясни в комуникацията си с Русия относно безпрецедентните последствия“, каза Столтенберг, визирайки използването на ядрени оръжия от Русия.

Съобщението последва нарастващите жертви и неуспехите на бойното поле за руските сили, които бяха прогонени от райони, които бяха превзели в североизточна Украйна при украинска контраофанзива този месец.

 

Източник: Блиц