Начало ВЕСТИ Лавров отправи тежки обвинения към Запада от трибуната на ООН (ВИДЕО)

Лавров отправи тежки обвинения към Запада от трибуната на ООН (ВИДЕО)

747
Сподели

Руският министър на външните работи Сергей Лавров обвини  Запада в „безпрецедентна русофобия“, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

„Официалната русофобия на Запад е безпрецедентна, а нейният мащаб – гротесков“, каза Лавров в своята реч на 77-ата годишна сесия на Общото събрание на ООН. Той се аргументира, че западните сили „не се колебаят да обявят намерението си не само да нанесат военно поражение на (Русия), но и да (я) унищожат“.

 

Лавров иронизира осъждането от Запада на произвежданите в украинските области под руски контрол т. нар. референдуми за присъединяване към Русия и разкритикува особено силно Съединените щати.

„Като се обяви за победител в Студената война, Вашингтон почти се издигна до Божи пратеник на Земята, без никакви задължения, но със свещеното право да действа безнаказано където и когато и да било“, заяви руският външен министър. Той обвини САЩ, че се опитват да превърнат целия свят в свой „заден двор“.

Лавров защити „референдумите“ в окупираните от Русия украински територии, като каза, че местните жители си връщат „земята, където техните предци са живеели в продължение на стотици години“.

„Бъдещето на света се решава днес“, каза руският външен министър, цитиран от Асошиейтед прес.

Лавров подчерта, че големият въпрос е дали ще има „един хегемон начело“, визирайки Съединените щати. САЩ и техните съюзници, а не Русия, както твърди Западът, подкопават агресивно международната система, представлявана от ООН, увери той.

 

Източник: Блиц