Начало ВЕСТИ Financial Times: Ето как ще реагира Запада, в случай на руска ядрена...

Financial Times: Ето как ще реагира Запада, в случай на руска ядрена атака

249
Сподели

Западните съюзници на Киев са разработили планове за отговор, включително военен, ако се стигне до използването на ядрено оръжие от страна на Русия в Украйна, съобщи Financial Times, позовавайки се на източници.

„Официални лица са заявили, че ядрен удар срещу Украйна едва ли ще доведе до аналогичен отговор. Вместо това, ответният отговор на западните държави ще бъде използването на конвенционални оръжия, за да накажат Русия „, пише вестникът.

 

По думите на единия събеседниците на изданието, Западът и Москва имат различно разбиране за „червените линии“ относно настоящата ситуация.

Трима от източниците на вестника казаха, че членките на НАТО частно са съобщили позицията си на Москва, описвайки мащаба на ответните действия на използването на ядрени оръжия от Русия. По тяхно мнение „заплахите за отмъщение са най-доброто възпиращо средство“.

Припомняме, миналата седмица в обръщение към своя народ, президентът на Русия Владимир Путин каза, че Западът е прекрачил границата в антируската си политика и в постоянните си заплахи срещу страната. Сега, както подчерта държавният глава, се използва ядрен шантаж.

В същото време той припомни, че Русия превъзхожда в някои компоненти чуждата военна техника и предупреди онези, които се опитват да заплашват с ядрени оръжия, че „вятърът може да се обърне в тяхната посока“.

По-рано руският външен министър Сергей Лавров обърна внимание на „значителният“ риск от ядрена война, но в същото време подчерта, че принципната позиция на Москва е, че подобни оръжия не трябва да се използват.

В същото време, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви пред CBS News, че Вашингтон поддържа връзка с Москва относно риска конфликтът в Украйна да прерасне в ядрена война.

Той заяви, че САЩ дават ясно да се разбере от Кремъл, че „последствията биха били ужасяващи“. Той допълни, че администрацията на Байдън има „план“ в случай на ескалация, но че е „решено тази война да не се разширява, да не става по-широка“.

Блинкен посочи, че руският президент Владимир Путин вече е загубил войната в Украйна „от гледна точка на това, което се е опитвал да постигне“, като се има предвид, че първоначалната му цел е била да „заличи идентичността на Украйна като независима държава“.

 

 

Въпреки това той отбеляза, че Русия „в този момент не е демонстрирала никакво желание да участва в смислени дискусии“ и че в момента не се водят мирни преговори със САЩ.

„Докато правим всичко възможно, за да помогнем на украинците да се защитят, докато правим всичко възможно, за да мобилизираме други страни да окажат натиск върху Русия, ние също така сме решени тази война да не се разраства, да не се разширява“, добави Антъни Блинкен.

 

Източник: Блиц