Начало ВЕСТИ Референдумите в Донбас, Запорожие и Херсон завършиха, ето какви са резултатите

Референдумите в Донбас, Запорожие и Херсон завършиха, ето какви са резултатите

6412
Сподели
epa10201150 Refugees from Ukraine cast their ballots in a referendum at a polling station in Sevastopol, Crimea, 23 September 2022. From September 23 to 27, residents of the Donetsk People's Republic, Luhansk People's Republic, Kherson and Zaporizhzhia regions will vote in a referendum on joining the Russian Federation. Russian President Vladimir Putin said that the Russian Federation will ensure security at referendums in the DPR, LPR, Zaporizhzhia and Kherson regions and support their results. EPA/STRINGER

Приключи гласуването на референдумите за присъединяване към Руската федерация в украинските Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области.

В последните три гласуването завърши в 15:00 часа. българско време във вторник. В Донецка област някои избирателни секции останаха отворени до 19:00 часа българско време, информира „Вести бг“.

 

Световните издания обобщават предварителните резултати от референдумите.

Присъединяването на Донецка област към Русия е подкрепено от 98,35% от избирателите при обработени над 22,48% от бюлетините.

В Луганска област присъединяването към Русия, след обработката на 21,11% от бюлетините, е подкрепено от 97,83% от гласувалите.

Присъединяването на Запорожка област към Русия, според резултатите от обработката на 29% от бюлетините, е подкрепено от 97,79% от избирателите.

А 97,05% от гласоподавателите, след обработката на 28% от бюлетините, са подкрепили присъединяването на Херсонска област към Руската федерация.

Според местната Централна избирателна комисия в Луганска област избирателната активност е била 92,6%.

„Референдумът се счита за валиден, въпреки опитите на Киев да го провали“, заяви лидерът на сепаратистката Луганска народна република Леонид Пасечник.

Кметът на Мариупол – Донецка област, Вадим Бойченко, който напусна пристанищния град, след като руснаците го превзеха след продължила месеци обсада, обаче посочи, че само 20% от около 100 000 останали жители са гласували на референдума. Населението на Мариупол преди войната беше над половин милион души.

Окончателните резултати от референдумите ще бъдат оповестени в сряда сутринта.

Западните демокрации, Украйна и дори традиционният руски съюзник Сърбия обявиха вече, че няма да признаят резултатите от референдумите. Позицията на Китай е, че „трябва да се зачита териториалната цялост на всички страни”.

Съединените щати, съвместно с Албания, ще внесат резолюция в Съвета за сигурност, осъждаща референдумите, съобщи посланикът на САЩ в ООН и ако Русия наложи вето, документът ще бъде предложен за гласуване в Общото събрание на Организацията на обединените нации.

Междувременно, заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев е коментирал резултатите от референдумите, организирани в четирите украински области, които са под руски контрол.

„Резултатите са очевидни. Добре дошли у дома, в Русия!“, написа той в канала си в Телеграм, съобщават БТА и световните издания.

Следващото действие на Донецката народна република след референдума ще бъде подписването на споразумение с Русия. Ръководителят на републиката Денис Пушилин е заявил това на брифинг в Централната избирателна комисия на ДНР относно резултатите от гласуването на референдума, съобщават световните издания.

Пушилин е добавил, че съвсем скоро ще „тръгне на път“, за да подпише съответното споразумение.

„Сега ще се подготвям за следващите стъпки, за пътуването. Както казахме скоро, това е подписването на споразумение с Русия. Така че съвсем скоро ще тръгна на път“, казва ръководителят на ДНР.

 

Източник: Блиц