Начало ВЕСТИ Министър Христов каза каква ще е цената на газа за ноември

Министър Христов каза каква ще е цената на газа за ноември

76
Сподели

Планираме прогноза цената на газа за ноември да е под 250 лв. за мегаватчас. Това заяви служебният енергиен министър Росен Христов пред bTV.

„Тя се снижава основно заради два фактора – интерконекторът, другият е конкуренти процедури, които проведохме. Поискали сме 300- 500 млн. куб метра допълнително количество азерски газ. За съжаление те имат технически ограничения в производството, така че може би такива доставки ще успеем да говорим за догодина“, добави той.

 

Христов обясни и че проблемът ни може да се реши и ако намерим доставчик на тръбен газ през Гърция.

„Интерконекторът е огромна стъпка напред. Инфраструктурата, както знаете, е изключително важна – газът може да се достави само по тръбопроводи, съответно тръбопровода Гърция-България е изключително важен. С този интерконектор, ако намерим доставчици и на тръбен газ през Гърция, ние си решаваме проблемите“, каза той.

„Вратата за преговори и с „Газпром“ не е затворена. Изпратени са нашите искания, но отговор няма“, добави енергийният министър.

„В Европа, включително и в България, вървим към диверсификация, така че да сме независими от Русия. Идеята е, когато имаш много алтернативни доставчици, не си независим от тях, а и имаш по-ниски цени и по-добри условия”, добави той.

Стана ясно и че през ноември се очакват общоевропейски мерки за справяне с енергийната криза.

„Горивата и всички енергийни източници са един от основните елементи, които движат инфлацията. С мерките за стабилизиране на цената на тока и газовия пазар, очаквам в най-скоро време директен ефект и върху крайните потребители”, каза още министърът.

осен Христов коментира и мобилизацията в Русия.

„Със сигурност мобилизацията показват, че няма намерение този конфликт да бъде приключен бързо. Съответно ние в енергетиката очакваме факторите, които влияят и на цени, и на доставки да продължат да действат“, каза той.

Според служебния министър таван само за руския газ не е правилният подход и няма да бъде ефективно.

„Мобилизацията в Русия показва, че конфликтът няма да приключи бързо. Не очаквам сътресения в енергетиката, защото пазарът вече е подготвен за случващото се”, заяви той.

„Възнамеряваме да направим стрес тест още другата седмица и да помислим има ли нужда от допълнителни системи и мерки за охрана. В България енергийните обекти са сериозно охраняеми и преди периода на кризата”, информира Христов.

 

Източник: Блиц