Начало ВЕСТИ „Личният враг на Моторола“ загина на фронта

„Личният враг на Моторола“ загина на фронта

172

Историкът и депутат от градския съвет на Запорожие Вячеслав Зайцев загина на Донецкото направление на фронта в сряда, 5 октомври. Това съобщи секретарят на Общинския съвет на Запорожие и изпълняващ длъжността кмет Анатолий Куртев на страницата си във Facebook.

Според Куртев Вячеслав Зайцев, който от първия ден на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, се е присъединил към украинските въоръжени сили, за да защитава страната си, пише украинското издание „Фокус“.

 

„Той загина, защитавайки целостта на нашата държава в Донецка посока“, написа секретарят на градския съвет на Запорожие.

Куртев отбеляза още, че Зайцев е истински украинец, патриот и герой.

През 2014 г. Зайцев постъпва на военната служба и се записва в редиците на доброволците, които отблъскват руската агресия в Донбас. Има опит от военна служба в бойната десантна част в Болград.

Започва да изпълнява бойни мисии в състава на 79-та аеромобилна бригада. Първоначално Зайцев и други военни бригади бяха дислоцирани на административната граница с анексирания Крим (район Чонгар). През май 2014 г. Зайцев е изпратен в Донецка област.

зайцев, киборг, киборг зайцев, вячеслав зайцев

Дори след като е ранен, Зайцев отказва да бъде евакуиран и продължава да отблъсква атаките на руските военни в района на летището в Донецк.

Един от лидерите на донецките бойци и руски наемник Арсен Павлов, по прякор Моторола, нарече Зайцев свой личен враг в радиоприхващане.

През декември 2014 г. Зайцев е награден с орден „За храброст“ III степен.

В последно време Зайцев отговаряше за научната библиотека в Националния резерват Хортица, а също така оглавяваше нейния информационно-издателски отдел.

 

зайцев, киборг, киборг зайцев, вячеслав зайцев

Източник: Блиц