Начало ВЕСТИ WSJ: Руската армия се превърна в основния доставчик на тежко оръжие за...

WSJ: Руската армия се превърна в основния доставчик на тежко оръжие за ВСУ

150
Сподели

Бързият пробив на Украйна в района на Харков преди месец доведе до това, че стотици руски бронирани превозни средства попаднаха в ръцете на украински войници, докато руската армия се оттегляше в безредие, изоставяйки своите тежки оръжия и складове за провизии.

Това се казва в материал на The Wall Street Journal.

 

Русия също остави след себе си голямо количество съветски артилерийски снаряди, които са почти изчерпани в Украйна.

Началникът на щаба на украинския артилерийски батальон на фронта в Харков каза пред репортери, че неговата част вече разполага с четири наскоро заловени руски 152-милиметрови самоходни гаубици 2С19 Мста, както и оръдия американско производство, а сега разполагат и с много съветски калибър боеприпаси.

„Руснаците вече нямат предимство в огневата мощ. Ние победихме всичките им артилерийски единици, преди да преминем в настъпление, а след това започнахме да се придвижваме напред толкова бързо, че те дори нямаха време да заредят гориво и да вземат танковете си“, каза офицерът. „Те просто избягаха и зарязаха всичко.“
В комбинация с оръжия, конфискувани по време на отстъплението на Русия от Киев и други части на Северна Украйна през април, тези скорошни печалби превърнаха Москва в най-големия доставчик на тежки оръжия за Украйна, доста пред САЩ или други съюзници в нетни количества, според анализатори на разузнаването с отворен код. Западните оръжия обаче са по-модерни и точни.

Украйна е пленила 460 руски основни бойни танка, 92 самоходни гаубици, 448 бойни машини на пехотата, 195 бойни бронирани машини и 44 ракетни установки за залпов огън, съобщи консултантската фирма за разузнаването. Реалният брой вероятно е по-висок, тъй като не всяко уловено оборудване е заснето.

Русия също иззе украински оръжия, най-вече в първите дни на войната, когато превзе по-голямата част от страната. Според експерти от февруари Русия е пленила 109 украински танка, 15 самоходни оръдия и 63 бойни машини на пехотата.
В началото на септември въоръжените сили на Украйна започнаха активно да освобождават от нашествениците населените места в Харковска област, които врагът превзе в началото на пълномащабно нахлуване, пише УНИАН.

Към средата на месеца са освободени около 300 населени места, Министерството на отбраната съобщи, че операцията ще продължи до пълното освобождаване на Харковска област.

В освободените селища в Харковска област бяха открити множество подземия, където руските военни се гаврели с украинците, и масови гробове със стотици загинали.

 

Източник: Блиц