Начало ВЕСТИ Масово купуват тези апартаменти ново строителство, ето защо

Масово купуват тези апартаменти ново строителство, ето защо

116

Бум на двустайните жилища при новото строителство. Според статистиката повече от половината нови апартаменти във Варна са двустайни, следвани от тристайните, а най-нисък е делът на тези с шест и повече стаи.

Антон и Сълзица са на поредния оглед на жилище. Имат изисквания бъдещият им дом да е близо до морската градина във Варна, да има изглед към морето и задължително да е ново строителство.

 

„Ново строителство, защото искаме да си го обзаведем по наш си начин и стил. Търсим двустайно жилище“, обяснява Антон Дончев, цитиран от БНТ.

„Предпочитам просторна дневна, за да може да се обособи кухненски кът, в който да има достатъчно място. За мен това е много важно и изложението“, допълни Сълзица Янева.

Апартаментът, който разглеждат, е двустаен и, ако младото семейство го хареса, ще трябва да плати малко над 100 000 евро.

„Цените са такива, каквито са в момента на пазара и ние се съобразяваме с тези цени. Решили сме да вземем кредит за жилище“, разказва мъжът.

В момента пазарът на имотите е в ситуация, която експертите наричат „пазар на продавача“. Тоест за едно жилище има няколко купувачи, които са склонни да платят цената. Това поддържа високи цените на имотите.

„Очакванията ни са в следващите 6 месеца да има леко задържане на ситуацията и да навлезем в така нареченото „плато“, в което да се изравнят продавачите и купувачите и да имаме възможност от страна на купувачите за по-добри сделки“, поясни брокерът Владислав Манов.

След годините на пандемия брокерите отчитат ръст на продадените жилища с цел инвестиция.

„Ако става въпрос за живеене се търси имот с две и три спални, а ако става въпрос за инвестиция, най-търсеният апартамент си остава двустайният апартамент, защото е най-ликвиден. Тоест, когато решиш можеш най-бързо да го продадеш“, обясни Владислав Манов.

По данни на статистиката през третото тримесечие на годината броят на новопостроените жилищни сгради е с 13% по-голям в сравнение със същия период на миналата година. Очакванията на експертите са тази тенденция да се запази и през следващата година.

 

Източник: Блиц