Начало ВЕСТИ EK стяга общо данъчно облагане – ето кого ще засегне

EK стяга общо данъчно облагане – ето кого ще засегне

122

Европейската комисия /EK/ планира промени в данъчното облагане на предприятията в ЕСП, съобщава Политико.

„Планираната реформа на корпоративното данъчно облагане в ЕС ще замени националните правила за данъчно облагане на предприятията“, обяви днес комисарят на ЕС по въпросите на икономиката Паоло Джентилони.

По думите му рамката за подоходно облагане на бизнеса в Европа (BEFIT) ще „замени националните системи за корпоративно данъчно облагане за дружествата, попадащи в обхвата, като по този начин ще намали разходите за спазване на изискванията и пречките пред трансграничните инвестиции.

Комисарят на ЕС по въпросите на икономиката коментира, че BEFIT ще се основава на глобалното споразумение за двукомпонентен корпоративен данък, което беше договорено между повече от 130 държави през 2021 г. и предвижда преразпределение на облагаемите печалби (известно като Първи стълб) и от минимална основа за корпоративен данък от 15 % (известна като Втори стълб).

„ЕС се бори да ратифицира последното заради вето първо от страна на Полша, а сега и от страна на Унгария. Но тя „ще отиде по-далеч“, посочи Джентилони.

Минимална основа за корпоративен данък от 15 % ще има „ключови характеристики на опростена обща данъчна основа и разпределение на облагаемите печалби между държавите-членки, като по този начин ще се ограничат данъчните политики в рамките на блока, чрез които държавите се стремят да привличат предприятия, като ги примамват с благоприятни данъчни режими.

Понастоящем реформата е планирана за второто тримесечие на 2023 г., съгласно работната програма на Комисията. Обществената консултация ще продължи до 26 януари. Данъчните инициативи винаги са сложни, тъй като изискват съгласието на всички 27 държави от ЕС.

 

Източник: Блиц