Начало ВЕСТИ Доклад на ISW сочи какво ще се случи в Херсон

Доклад на ISW сочи какво ще се случи в Херсон

182

Руските отбранителни позиции показват, че окупаторите възприемат перспективата за украинско контранастъпление през река Днепър като сериозна заплаха.

Това съобщи Институтът за изследване на войната (ISW).

 

Основният извод, направен в документа, може да се обобщи по следния начин: руското командване е наясно, че украинската армия може почти във всеки момент да форсира Днепър и да продължи контранастъплението по левия бряг на реката, в източната част на Херсонска област.

Освен това, продължава докладът, руските сили не си правят илюзии за своите възможности и „явно не очакват да успеят да попречат на украинските войски да преминат реката“ – и затова дори не полагат усилия да се опитат да спрат преминаването.

Анализаторите посочват, че изборът на укрепления на руската армия на и около Кинбурнската коса показва, че нашествениците не планират да задържат позиции в региона, ако украинските въоръжени сили започнат контраофанзива срещу нея.

„Най-вероятно руснаците очакват украинците да освободят Кинбурнската коса и възнамеряват да им попречат да напреднат към континенталната част на Херсон и да се защитят от настъпление в района непосредствено около връзката на косата с континенталната част“, предполага ISW.

Специалистите обясняват, че равните отбранителни линии в региона осигуряват на руските сили няколко резервни позиции, ако една отбранителна линия падне, а другите останат.

„Защитните съоръжения край Кося показват, че руските сили са озадачени от това, че украинските сили биха могли да се закрепят на или близо до Кося и да я използват като база за настъпление от запад“, допълват от Института за изследване на войната.

Основните направления на военните действия, които продължават и на 27 ноември:

  • Украинският генерален щаб заяви, че руските власти се подготвят за нова вълна на скрита мобилизация, която ще започне на 10 декември в Русия и в окупираните от Украйна територии.
  • Руските блогъри широко критикуват Федералната митническа служба на Русия за забавянето на митническото оформяне и недопускането на стоки с двойна употреба, изпратени от доброволчески движения на руските военни.
  • Украинският генерален щаб съобщи, че руските войски на линията Сватово-Кремина провеждат отбранителни операции в района на Купянск и настъпателни действия западно от Кремина.
  • Руски източници съобщават, че украинските сили са продължили контранастъплението при Сватово и Кременна.
  • Руските сили продължават настъплението си край Авдеевка.
  • Руските войски нанесоха удари по градовете Днепър, Кривий Рих и Запорожие.
  • Руските окупатори продължават да транспортират насилствено украински деца от окупираните територии на Луганска област до Руската федерация под предлог, че децата се нуждаят от специални медицински грижи.

Източник: Блиц