Начало ВЕСТИ Проф. Рачев: Към страната ни се носи влажен циклон и в началото...

Проф. Рачев: Към страната ни се носи влажен циклон и в началото на декември ще…

110

„Декември ще започне с едно по-топло време“. Това заяви проф. Георги Рачев в ефира на bTV. По думите му този т, нар. „влажен циклон“ ще донесе доста валежи утре и в четвъртък.

„От 30 ноември до 1 декември сериозно количество дъжд ще падне от Свищов и Смолян на изток, като в Разград вече има и около 1 сантиметър сняг, който обаче няма да се задържи заради дъжда“, каза още проф. Рачев. Той беше категоричен, че в Източна България вали почти навсякъде. Там има и малко по-силен вятър, но нищо притеснително. Температурата на морската вода е около 10-12 градуса, но ще продължи да се понижава.

 

Декември ще започне с едно хубаво за този сезон време. Към страната ни се носи т.нар. влажен циклон, който ще донесе много валежи. В началото на месеца цяла България ще е в облаци и тази тенденция ще се запази до събота и неделя. Минималните и максималните температури ще са почти еднакви, т.е. разликите между сутрешните и обедните температури няма да са съществени.

За 1 декември цяла България да бъде в облаци, очаква ни доста силен дъжд, на места се очаква 10-20 литра на кв.м., а на други места и повече валежи“, прогнозира проф. Рачев.

По думите му няма да има дневен ход на метеорологичните елементи, т.е. каквото е сутринта, такова ще е на обед и вечерта времето.

„Повечето случаи ще са от дъжд, снегът остава малко по-високо. От петък, през събота и неделя ще имаме леко увеличение на средните температури. Това са високи температури за периода.

Проф. Рачев посочи, че има промени в американския модел и прогнозата е за около половин един градус за по-топло време в началото на декември.

„Европейците си държат на градус-градус и половина, а в България е между 0 и 4 градуса температурната норма. Като се има предвид прогнозата и на двата модела, че ще е по-топло, тази страшна, унищожителна зима я няма засега“, уточни експертът.

По думите му относно валежите американският модел дава по-малко, според европейския модел обаче е точно обраното – валежите ще са в нормата.

„Пампорово ще се покрие с около 10 сантиметра сняг, но в ниското ще вали обилен дъжд. В централните и източните части на страната страна също ще има обилни валежи от дъжд. Евентуално във Велико Търново може да се види и някоя снежинка, но не се очаква образуването на снежна покривка. В събота и неделя (3 и 4 декември) ще е по-скоро топло за сезона, с температури около 5 градуса“, допълва Рачев.

На места е възможно да се прокрадне и слънчев лъч – като например в София. Там се очаква разкъсване на облачността в четвъртък и петък (1 и 2 декември). Температурите ще се движат в диапазона 2-4 градуса. Ако превали сняг, ще е по най-високите части на Витоша.

В следващите 48 часа е възможно да прехвърчат снежинки над Видин, но и там няма да има сериозни валежи. Там също се очакват валежи от дъжд, защото от там ще мине опашката на влажния циклон, който идва от Гърция.

В Северна и Централна Европа ще е по-скоро топло за сезона – може би с около 1 градус повече от нормалното. Нормалните температури ще са около 0 градуса за почти цялата страна и до 4 градуса по морето.

„Активният ски сезон на Пампорово ще започне едва след 15-20 декември“, заяви още проф. Рачев.

 

Източник: Блиц