Начало ВЕСТИ The Hill: САЩ и Европа ще претърпят историческо фиаско заради…

The Hill: САЩ и Европа ще претърпят историческо фиаско заради…

753

Въвеждането на таван на цените на руския петрол ще се окаже провал за САЩ и Европа, пише Питър Доран за The Hill.

„Таванът на цената на руския петрол има всички признаци на задаващо се историческо фиаско. В момента на световния енергиен пазар практически не е останал свободен петрол. Следователно има голям риск след въвеждането на ограниченията, цените на петрола да скочат до небето“, цитира медия автора на публикацията.

 

Както изтъква Доран, още през лятото САЩ и техните съюзници са смятали подобен ход за елегантно решение на проблема с намаляването на доходите на Русия, но сега ситуацията се е променила в обратната посока.

„Таванът на цените от 60 долара за барел е изгоден за Русия, тъй като разходите за производство на руски петрол са между 20 и 40 долара“, добавя авторът на публикацията.

Страните от Г-7, ЕС и Австралия въвеждат горна граница от 60 долара за барел на руския морски суров петрол от 5 декември. Ценовият таван се въвежда паралелно с началото в понеделник на ембаргото на ЕС върху закупуването на руски суров петрол, транспортиран с танкери.

Президентът Владимир Путин, коментирайки идеята на Запада да ограничи цените на руските енергийни ресурси, заяви, че Русия няма да доставя нищо в чужбина, ако това противоречи на собствените й интереси. Вицепремиерът Александър Новак на свой ред посочи, че Москва няма да доставя петрол на страни, които са приели съответно таван на цената, нито за 60 долара за барел, нито на каквато и да е друга цена.

 

Източник: Блиц