Начало ЗА ДОМА Ето как германците си проветряват апартаментите през зимата, без да губят топлина!

Ето как германците си проветряват апартаментите през зимата, без да губят топлина!

209

За да създадете благоприятен микроклимат в апартамента, той трябва редовно да се проветрява. Чистотата и свежестта на въздуха пряко влияе върху благосъстоянието и работоспособността на жителите.

Независимо от времето навън, стаята трябва да се проветрява. В крайна сметка това засяга не само здравето, но и състоянието на дома, в който може да се появи влага поради прекомерна влажност. Следователно проветряването на апартамента през зимата също е необходимо.

Сега повечето жилища имат прозорци от PVC дограма, които не осигуряват необходимия обмен на въздух в апартамента, с който могат да се похвалят старите дървени дограми с пукнатини и цепнатини. Съвременните инсталации са херметизирани. Ето защо не трябва да забравяте за редовното проветряване, което помага да се отървете от различни опасни вещества, алергени и прах.

 

В разгара на епидемията от коронавирус хората в Германия започнаха много сериозно да поддържат здравословен вътрешен климат. Германците започнаха да спазват основните правила относно броя и продължителността на проветряванията.

 • Ако външната температура е над 10 градуса, тогава прозорците трябва да бъдат отворени за 15 минути.
 • Когато термометърът е под 10 градуса, трябва да проветрите апартамента за около 10 минути.
 • При минусови температури ще е достатъчно да отворите прозорците само за 5 минути.
 • Що се отнася до необходимия брой вентилации, най-добрият вариант е 3 пъти. Отворете прозорците след като се събудите, когато се приберете от работа и преди лягане. Това е оптималният минимум, който ще ви позволи да дишате чист въздух.

За да получат максимален ефект през зимата, жителите на Германия прибягват до  „залпова“ вентилация . Тс се състои в това, че в противоположните стаи прозорците се оставят отворени само за 5 минути. Когато това не е възможно, отварят входната врата. Основното е да няма пречки за добрата циркулация на въздуха .

Основните предимства на домашната вентилация

Редовното отваряне на прозорците помага да се осигури необходимото за човешкото здраве съотношение между кислород и въглероден диоксид. В резултат на това могат да се разграничат редица предимства както за тялото, така и за помещението:

 • изчезва рискът от главоболие и силна умора;
 • повишена ефективност;
 • качеството на съня се подобрява;
 • концентрацията на опасни вещества в апартамента е намалена;
 • неприятните миризми изчезват ;
 • влажността на въздуха се регулира;
 • броят на гъбичните спори е намален.

Разбира се, през зимата не искате да изпускате топлината от стаята твърде много, но е важно да запомните, че това е необходимо за здравето. Следвайте правилата за вентилация на апартамента, които европейците спазват – и къщата ви винаги ще има чист въздух!

 

Източник: Блиц