Начало ВЕСТИ Мастит гръцки бизнесмен с куп имоти у нас направи голям удар в...

Мастит гръцки бизнесмен с куп имоти у нас направи голям удар в Солун

217

Собственикът на МОЛ Велико Търново и редица други недвижими обекти в България, гръцкият бизнесмен Продромос (Макис) Мавропулос стои зад SPM Real Estate IKE, която придоби 50% от историческия комплекс Мелниците Алатини (Allatini Mills) в Солун на вчерашния търг, пише „Труд“.

Той е известна фигура със 17-годишно присъствие на пазара на бизнес имоти в България.

 

След дълга тричасова „битка“ с компанията ALL Investments Akiniton IKE собственик на другите 50%, накрая SPM Real Estate, надделя, като предложи 4 044 444 евро от 3 204 500 евро, обявени като начална цена. Новите факти относно собствеността на имота със 169-годишна история променят плановете за експлоатацията му, като трябва да се намери формула на споразумение между двете компании, които притежават по 50%.

SPM Real Estate е създадена с корпоративна цел покупко-продажба на недвижими имоти, като едноличен съдружник е българското еднолично дружество с ограничена отговорност, с името „П М ФЕМИЛИ ХАУС – ЕООД“ (P M FEMILI HAUS – EOOD). Управител на компанията, която сега притежава останалите 50% от собствеността на Мелниците Алатини е Макис Мавропулос, бивш секретар на Гръцкия бизнес съвет в България.

Мелниците Алатини са сред най-историческите сгради в Солун. Сградата се намира на булевард „Георгиос Папандреу“ и датират от 1890 г. Принадлежали са на италианско-еврейското семейство Алатини и са проектирани от италианския архитект Виталиано Позели.

Той също така проектира Вила Алатини, която първоначално е била предназначена за резиденция, но е помещавала офисите на администрацията. Към началото на XXI век фабриката и прилежащата й територия са изоставени. Определена е за паметник с историческо значение и има множество планове за реставрирането й.

Родом от Северна Гърция, Продромос Мавропулос е един от силните „играчи“ на пазара на недвижими имоти в България и свързан с още 11 компании като едноличен акционер, мениджър или директор. Инвестира предимно в терени и в офис сгради, най-знаковата от които е „Адора бизнес център“ в жк „Младост“ в София, с основен наемател Coca Cola Hellenic Bottling Company.

Преди две години Мавропулос навлезе и в ритейла, като придоби мола във Велико Търново от дружество за проблемни активи на гръцката „Алфа банк“. Сделката на Мавропулос е финансирана със заем от Уникредит Булбанк.

Освен това от 2004 г. г-н Мавропулос е директор на Репорт.БГ ООД, консултантска компания, чиято основна дейност е изготвяне на печатни и електронни публикации за бизнес информация, обработка и анализ на финансови и статистически данни, бази данни за директен маркетинг.

Свързва се и с текстилната компания Textile Trade, First-Consult и др.

В автобиографията му в АСБО (Асоциация на собствениците на търговски сгради в България) е отбелязано, че има магистърска степен от УНСС, специалност Международни икономически отношения.

Преди дни Макис Мавропулос купи търговския център Retail Park Varna във Варна от гръцкия фонд Bluehouse Capital на цена от 13,5 милиона евро. Сделката е втора в ритейла за собственика на офисите Adora след придобиването на Mall Veliko Tarnovo. Гръцкият фонд продаде и осмия от деветте си проекта в България, остава с 34 дка за жилища.

 

Източник: Блиц