Начало ВЕСТИ Роден експерт: Ако това се случи, газта скача до небето

Роден експерт: Ако това се случи, газта скача до небето

672
Gas Burners with Blue Flames

В момента природният газ се търгува за 56 евро за мегаватчас. Може би цената ще падне малко или ще се качи малко. Между 50 и 70 евро ще се движи.

Ако Китай започне да купува много газ, тогава цената ще се вдигне. Цената пада, защото Европа се справи много добре, намериха се нови източници на газ.

Освен това харчим по-малко, а Китай не купува много газ. Това коментира пред НоваНюз Юлиан Попов, политически съветник на Европейската климатична фондация.

По думите му компенсациите се вземат от високи печалби на енергийни дружества, но ако не се вземаха, те биха могли да инвестират в нови технологии.

„Лукойл“ е една черна кутия, може да плаща данъци, може да не плаща, може да каже, че има свръхпечалби, но може и да не каже. Необходим е много комплексен дълбок одит, който да покрие финансовите, юридически и технически аспекти на компанията“, заяви той.

Констанца Рангелова от Центъра за изследване на демокрацията смята, че хубавото време през ноември и декември е помогнало много за падането на цените.

„Газохранилищата са пълни, а това също влияе положително. Ако времето се задържи студено през март, може да наблюдаваме скок до към 100 евро, но този ръст ще е временен. Tова, което се случва в Германия, влияе много на раздуването на цената“, обясни тя.

Според нея ще е много трудно да се докаже, че „Лукойл“ има свръхпечалби. „Цената на бензиностанцията се определя и от това колко рафинерии има на глобално ниво, колко дизел произвеждат те от суровия петрол.

Това е един пазар, който е зависим много от цената на суровия петрол, но не е единственият фактор. Рафинерии като „Лукойл“ със сигурност прави 30-40 долара на всеки барел, който произвежда“, разкри Рангелова.

Междувременно бе съобщено, че много региони в Китай са изправени пред виелици, замръзнали брегове и блокирани от сняг пътища. Голям фронт от изключително студено време продължава да обхваща страната.

В южната провинция Фудзиен Националният природен резерват е засегнат от снежни бури от вторник, 24 януари, съобщи държавната телевизия CCTV.

Няколко населени места в провинцията издадоха оранжев код за екстремно време, вторият най-сериозен в китайската четиристепенна система за предупреждение за времето.

В източната провинция Дзянсу, крайбрежната провинция Лянюнганг съобщи за необичайно ниски температури от -10 по Целзий.

Студеното време започна през уикенда, като най-северният град в страната отчете най-ниските си температури от -53 градуса по Целзий.

 

Източник: Блиц