Начало ВЕСТИ Снегокалипсис у нас! Северозападна България без ток, а по пътищата… (ВИДЕО)

Снегокалипсис у нас! Северозападна България без ток, а по пътищата… (ВИДЕО)

156

Обилният снеговалеж е довел до скъсване на жици от електропреносната мрежа, захранващи с ток някои квартали на Монтана, Лом и Берковица. Тези квартали са останали за момент без електричество, като на повечето места то вече е възстановено, съобщиха от електроразпределителното дружество, което осигурява захранването с ток в областта.

Прекъсвания на тока от сутринта има в пет общини – Монтана, Лом, Берковица, Брусарци и Георги Дамяново. В община Монтана без ток са били селата Крапчене, Сумер, Стубел, Горно Церовене, Долна Вереница, Доктор Йосифово, Долно Белотинци, Белотинци, Благово, Смоляновци, Винище, Студено буче, Трифоново, Горна Вереница, Липен, Клисурица и Николово.

 

Без електричество в община Берковица са останали селата Костенци, Боровци, Гаганица, Бистрилица, Мездрея, Лесковец, Котеновци и Черешовица. В община Брусарци – селата Крива бара и Дондуково, в община Георги Дамяново – Чемиш, Видлица и Каменна Рикса в община Лом – село Замфир. В някои населени места електрозахранването вече е възстановено, екипите работят за отстраняване на всички повреди, уточниха от електроразпределителното дружество.

Близо 780 машини почистват пътните настилки в районите със снеговалеж, за да се осигури безопасното пътуване на шофьорите по републиканските пътища. Обработката на настилките продължава, съобщават от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Жълт код за снеговалежи има в областите Видин, Враца, Монтана, Плевен, Ловеч, София, Велико Търново и Габрово, а за силен северен вятър има в Източна България.

Поради снеговалеж и снегонавявания е ограничено движението на моторни превозни средства над 12 тона по път I-1/E-79 в участъка Дунавци – Ружинци, в област Видин. Обходният маршрут е по път II-11 Дунавци – Арчар – Добри дол, по път III-112 Добри дол – Дреновец и по път III-114 Дреновец – Ружинци.

Ограничено е движението по път I-1/E-79 в участъка Белотинци – Смоляновци, в област Монтана, поради пътен инцидент. Около 3.50 часа на главния международен път Е-79 при село Смоляновци ТИР с турска регистрация се е сблъскал със снегорин и на място е загинал шофьорът на снегорина.

Шофьорите в участъка изчакват на място.

За всички превозни средства е ограничено движението през „Троянски“ проход, посочват още от АПИ. В област Бургас е ограничено преминаването през „Ришки“ проход, поради аварирал товарен автомобил. Леките автомобили временно се пренасочват през Айтоски проход, а товарните изчакват на място.

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да карат със съобразена скорост и повишено внимание, да спазват необходимата дистанция и да не предприемат рискови изпреварвания. Блокирането на движението от превозни средства с неподходящи – износени гуми, блокира пътуването на всички останали шофьори и затруднява работата на снегопочистващата техника.

Областните пътни управления и пътноподдържащите дружества следят метеорологичните прогнози и предприемат необходимите действия за обработка на настилките, за да се осигури проходимостта на пътищата. Приоритет са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България.

За повишаване безопасността на движение при необходимост е възможно да се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, а там, където се налага заради силния вятър, снегонавяванията или слаба видимост, е възможно трафикът да се ограничава временно до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя.

Източник: Блиц