Начало ВЕСТИ Зимата вилнее с пълна сила, снегът стигна 50 см, ето къде

Зимата вилнее с пълна сила, снегът стигна 50 см, ето къде

624

У нас след обилния снеговалеж проходите „Хаинбоаз”, „Шипка” и „Петрохан” са отворени, но движението е при зимни условия, предаде Нова.

Новата снежна покривка на „Петрохан” е 40-50 см, а температурите са около минус 10 градуса. Четири снегорина почистват платното, 25 – в цялата област Монтана. Очаква се следобед в прохода да влезе роторен снегорин.

Пътното платно е почистено и опесъчено. На места има заледени участъци, а видимостта е намалена.

От ПСС предупреждават, че има опасност от лавини.

От пътноподдържащата фирма апелират шофьорите да проявят търпение и да не предприемат изпреварване на снегорините, както и да карат внимателно и да съобразят скоростта с метеорологичните условия.

На прохода „Шипка” е минус 11 градуса, духа и силен вятър. Снежната покривка в района е около 1 метър. Пътят е заснежен, а през нощта продължи да вали.

Най-тежка е ситуацията от южната страна на прохода, защото има зимна виелица. Служители на снегопочистващите фирми апелират да има толерантност на пътя, защото има избити огледала на снегорини.

„Снеговалежът е обилен, вятърът е доста силен и двете неща в съвкупност създават адски проблеми за работата на нашите колеги. Проблемните участъци са по целия път в този район, тъй като в момента има много силен вятър, който създава предпоставки за нови преспи.

Единственото нещо, за което умолявам хората, е да не ходят да си правят забавление по прохода, тъй като създават предпоставки за ПТП-та и може да направят някоя огромна беля”, заяви Николай Петров, представител на снегопочистващата фирма.

 

Източник: Блиц