Начало ВЕСТИ Пендаровски с нелепо оправдание за драмата на границата с РСМ

Пендаровски с нелепо оправдание за драмата на границата с РСМ

80

По отношение на честването на 4 февруари Северна Македония се е държала по същия начин, както всяка друга европейска държава. Това заяви президентът на югозападната ни съседка Стево Пендаровски, цитиран от 360stepeni.mk.

Държавният глава на Северна Македония говори днес за отношенията с България по време на съвместна пресконференция с президента на Унгария – Каталин Новак, която от своя страна заяви, че при възможност страната ѝ би искала да помогне за преодоляване на разногласията между Скопие и София. Преди това тя беше на официално посещение в България.

По време на брифинга северномакедонският президент говори и за приетата от българския парламент декларация, която осъжда насилието над македонските българи, тълкувайки я като „акт, необходим на вътрешнополитическата сцена в навечерието на парламентарните избори в България“. Според него това е едностранен документ, който не получава подкрепа от никого в Брюксел. Според Пендаровски единственото, което е важно, е преговорната рамка с ЕС.

„Отношенията между Българи и Северна Македония се влошават“, отчита още държавният глава Стево Пендаровски след последните събития около отбелязването на 151-годишнина от рождението на Гоце Делчев, както и приетата преди това в българския парламент декларация, осъждаща насилието срещу македонски българи.

Според него ситуацията на границата, където трима български граждани бяха задържани, а след това наказани и експулсирани заради отношението им към македонската полиция, е кристално ясна, а страната се е държала по европейски.

Отговаряйки на журналистически въпроси, Стево Пендаровски говори и за македонските българи, които постоянно се оплакват както в София, така и в Брюксел. Той припомни, че миналата седмица те са имали среща с еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеджи.

Пендаровски припомни също така, че според споразумението със София от 2017 г. гражданите на Северна Македония трябва да отправят проблемите си към македонските институции, а не към българските или европейските институции.

 

Източник: Блиц