Начало ВЕСТИ Проф. Милошев от БАН с шокиращи разкрития за труса в Турция, адът...

Проф. Милошев от БАН с шокиращи разкрития за труса в Турция, адът няма да има край

313

Земетресението, което беше регистрирано тази нощ в 3:17 часа българско време на границата между Турция и Сирия, в близост до градовете Адана и Алепо, е най-силното и най-разрушителното земетресение от 100 години в Турция. Земетресението е в азиатската част на Турция.

Това каза за БТА член-кореспондент проф. Николай Милошев – директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география на Българската академия на науките (НИГГГ-БАН).

 

По-рано днес сеизмолозите от НИГГГ-БАН съобщиха, че разрушително силно земетресение с магнитуд 7,8 бе регистрирано тази нощ в 3:17 часа българско време на границата между Турция и Сирия, в близост до градовете Адана и Алепо.

Трусът е реализиран по Източно-Анадолския разлом, който е един от най-активните сеизмични източници в района, подложен на непрекъснат натиск от Арабската и Африканската плоча.

„Колегите ни в Турция съобщиха, че земетресението е с магнитуд 7,4, а американската геологическа служба го обяви, че е с магнитуд 7,8.

И този магнитуд от 7,8 доби популярност, но аз се доверявам на колегите ни от Турция, но дали магнитудът е 7,4 или 7,8, и в двата случая е страшно силно земетресение“, коментира проф. Милошев.

Той обясни и защо може да се получават тези разлики в магнитуда на земетресението. „Ъгълът, под който ние виждаме Турция и това място е толкова малък, защото нашите измервателни станции са в България.

Ние имаме станции само в едната посока, а колегите ни от Турция имат станции, които отвсякъде могат да заобиколят епицентъра на земетресението. И най-точно би трябвало да бъде определението на магнитуда от колегите ни от Турция“, обясни директорът на НИГГГ-БАН.

Той припомни, че земетресението у нас в Перник от 2012 г. беше с магнитуд 5,6, но и тогава с месеци имаше последващи трусове.

На въпрос на БТА, след като днешното земетресение в Турция е с толкова голям магнитуд, това означава ли, че и последващите трусове могат да продължат много дълго, с месеци, проф. Милошев отговори, че „последващите трусове в Турция може да продължат и цяла година“, но уточни, че „не може да се очаква да се случи друго, особено след двете силни земетресения от днес в Турция“.

Второто силно земетресение в Турция е от днес по обяд и е с магнитуд 7,5, то е на малко разстояние от епицентъра на другото силно земетресение, но е наблизо, каза проф. Николай Милошев. Той добави, че тези земетресения в Турция са в много сеизмична зона, в т.нар. Източно-Анадолски разлом.

На мястото на днешното земетресение в Турция през целия ден има последващи трусове, като това са земетресения със силен магнитуд, обясни проф. Милошев.

Той съобщи, че днес там в 10:36 часа е имало земетресение с магнитуд 5,8, в 10:51 часа е имало трус с магнитуд 5,7, в 11:01 часа – земетресение с магнитуд 5,0, в 11:05 часа е имало земен трус с магнитуд 4,8, в 11:11 часа е имало земетресение с магнитуд 5,0.

„Това е кошмарно, защото през пет минути е имало земетресения с такъв магнитуд и разрушенията ще се огромни, а към момента не може да се даде реална информация за жертвите, защото много от тях са под развалините“, заяви директорът на НИГГГ-БАН.

Той каза, че е лошо, когато земетресенията стават през нощта и всеки си е вкъщи, а когато земните трусове са през деня, по-голямата част от хората са на работа, а и може да са навън.

„Апаратурата на сеизмолозите в Дания и Гренландия също е регистрирала днешното силно земетресение в Турция“, съобщи проф. Николай Милошев.

Той каза, че и апаратурата на НИГГГ-БАН е регистрирала земетресението, но подчерта, че „ние сме много далече от земетресението в Турция, на над 1000 километра от епицентъра му“. Земетресението е на границата на Турция със Сирия и там също има много жертви, отбеляза директорът на НИГГГ-БАН.

По-рано днес сеизмолозите от НИГГГ-БАН съобщиха, че през тази нощ, броени минути след основния трус в Турция, са регистрирани два силни последващи труса (афтършока) с магнитуди 6,7 и 5,6, които са причинили още повече разрушения и паника в засегнатия регион.

Вълната от вторични трусове продължава и в момента, информираха от НИГГГ-БАН.

Българските сеизмолози обясниха, че днешното земетресение в Турция е над 30 пъти по-силно от земетресението, регистрирано преди три години, на 24 януари 2020 г., в източната част на този разлом, довело до 40 загинали и над 1600 ранени.

 

Източник: Блиц