Начало ВЕСТИ Красива пловдивска адвокатка, преживяла ада в Турция, проговори за ужаса

Красива пловдивска адвокатка, преживяла ада в Турция, проговори за ужаса

1510

Адвокатка Сузана Алекова от Пловдив преживя целия ужас от земетресенията в Турция и оцеля по чудо.

Първият трус я сварил в хотел в град в Диарбекир, на 300 км от епицентъра.

Пристигнала в Турция за годежа на неин приятел, в събота сутринта обаче завалял сняг и властите отменили всички полети за 2 дни.

„Така останахме, за да преживеем този кошмар. Настанихме се в един хотел в Диарбекир. В  4:17 часа сутринта се събудихме, всичко се клатеше, цялата сграда се тресеше. Чу се силен тътен и леглото се разклати много силно“, разказа пред „Марица“ адвокат Сузана Алекова.

Тя грабнала каквото успяла – дрехи, якета и хукнала навън. Точно пред врата на стаята обаче, малко преди да излезе, сейфът рухнал.

След като преодоляла това препятствие всички  тръгнали по коридора на хотела, пътьом виждали как мазилката на сградата се е отцепила и падала при трусовете.  Навсякъде било тъмно, тъй като токът веднага изключил, всички си светили с фенерчетата на телефоните.

„Всичко беше прах и мъгла, много трудно намирахме стълбите на хотела. Все пак успяхме да излезем, като по пътя се обличах“, спомня си ужаса Алекова. Навън видяла много изплашени деца, които плачели. Първо забелязала, че наоколо има 6-7 срутени сгради до основи, но в последствие те станали много повече.

„Хора с голи ръце вадеха затрупаните, беше ужасяващо. Пред един от моловете имаше километрична опашка, на която хората даряваха кръв за пострадалите“, разказва адвокатката.

Заради последващи трусове хората не смеели да се върнат дори в здравите си домове. Спяха по колите от страх. Беше апокалипсис, връща лентата назад Алекова.

„Има много загинали. Единият племенник на наш приятел загуби живота си под развалините на една сграда, а другият е в много тежко състояние. Всички си помагаха, хвърчаха линейки и пожарни, организацията е много добра, но жертвите са много“, допълни Алекова.

Адвокатката преживяла още един трус с магнитуд 6,1 на летището когато се прибирала. По-чудо се спасихме. Още треперя, след като се завърнах, сподели Алекова.

Пътувайки към летището, тя успяла да заснеме част от ужаса и трагедията, която сполетя Турция тези дни.

 

Източник: Блиц